eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka. Az átlagos emelés 15 százalék, ami havi 6-8 ezer forint. 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani.

Palkó István a törlesztőrészlet emelkedését azzal magyarázta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer még nem szűnt meg.

„A lényege az volt, hogy csökkentett árfolyamon lehetett törleszteni a hitelt.”

A program hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem – közölte a Portfolio elemzője. Palkó István hozzátette, az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, amelyen annak a különbözetnek a tőkefizetési része halmozódott, amelyet nem törlesztett, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

„Ezt a teljes összeget, a 2015 óta halmozódott különbözetet és az esetleges számlatartozást, az árfolyamgát ötéves időszakának lejárta után törleszteniük kell, ettől megemelkedik a törlesztőrészlet.”

Ez körülbelül 70 ezer embert érint abból a 170 ezerből,

aki eredetileg belépett az árfolyamgát programba – mondta Palkó István. A Portfolio elemzője hozzátette, a törvény szerint a törlesztőrészlet emelkedésének mértéke nem lehet nagyobb 15 százaléknál.

„Ha a felhalmozott tartozás azt indokolná, hogy ennél magasabb legyen, akkor a futamidőt is meg kell hosszabbítani. Erre 44 ezer adós esetében lehet szükség, és a hosszabbítás akár az öt évet is meghaladhatja. Tudni kell, hogy hetvenöt éves kor fölé nem lehet emelni, ekkor a törlesztőrészletet emelhetik 15 százaléknál nagyobb mértékben.”

Az átlagos törlesztőrészlet-emelkedés 6-8 ezer forint lehet – jegyezte meg Palkó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×