INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

törlesztőrészlet

árfolyamgát

portfolio

devizahiteles

Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Infostart / InfoRádió

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka. Az átlagos emelés 15 százalék, ami havi 6-8 ezer forint. 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani.

Palkó István a törlesztőrészlet emelkedését azzal magyarázta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer még nem szűnt meg.

„A lényege az volt, hogy csökkentett árfolyamon lehetett törleszteni a hitelt.”

A program hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem – közölte a Portfolio elemzője. Palkó István hozzátette, az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, amelyen annak a különbözetnek a tőkefizetési része halmozódott, amelyet nem törlesztett, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

„Ezt a teljes összeget, a 2015 óta halmozódott különbözetet és az esetleges számlatartozást, az árfolyamgát ötéves időszakának lejárta után törleszteniük kell, ettől megemelkedik a törlesztőrészlet.”

Ez körülbelül 70 ezer embert érint abból a 170 ezerből,

aki eredetileg belépett az árfolyamgát programba – mondta Palkó István. A Portfolio elemzője hozzátette, a törvény szerint a törlesztőrészlet emelkedésének mértéke nem lehet nagyobb 15 százaléknál.

„Ha a felhalmozott tartozás azt indokolná, hogy ennél magasabb legyen, akkor a futamidőt is meg kell hosszabbítani. Erre 44 ezer adós esetében lehet szükség, és a hosszabbítás akár az öt évet is meghaladhatja. Tudni kell, hogy hetvenöt éves kor fölé nem lehet emelni, ekkor a törlesztőrészletet emelhetik 15 százaléknál nagyobb mértékben.”

Az átlagos törlesztőrészlet-emelkedés 6-8 ezer forint lehet – jegyezte meg Palkó István.

Kapcsolódó hang

Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018