eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Végre: megszabadulunk egy kötelező feladattól

Szeptembertől újabb változás lép életbe a közműcsatlakozások esetében – közölte az InfoRádióban a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bartal Tamás elmondta: szeptember első napjától a háztartások maguk választhatják ki azt, aki a közműcsatlakozás kivitelezését lebonyolítja. Ez pedig megtakarítást jelent a fogyasztóknak.

A kabinet július 1-jétől díjmentessé tette a közműcsatlakozásokat, amivel a lakossági felhasználók

egy átlagos méretű lakásnál vagy családi háznál legalább 450 ezer, legfeljebb pedig 1,9 millió forintot takaríthatnak meg,

míg a kis- és középvállalkozások költségcsökkentése elérheti a 2,8 millió forintot is.

„Azt szeretnénk, ha az elosztók monopolhelyzete a közmű-kivitelezéseknél megszűnne. Most ugyanis áramban, vízben és csatornában csak az elosztótársaság végezheti a kivitelezést. Szeptember 1-jétől azonban megadjuk a családoknak és a vállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy maguk válasszák ki a kivitelezőt a közműcsatlakozási munkák elvégzésére” - mondta a helyettes államtitkár.

Ezzel az áram-, a víz- és a csatornabekötéseknél is azt a módszert fogják alkalmazni, ami a gázcsatlakozásoknál már korábban bevált.

Bartal Tamás elmondta: a lépéstől azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedjen, és azzal, hogy a kínálati oldal megnövekszik, reményeik szerint a kivitelezői árak is csökkenni fognak.

Szeptember 1-jétől létrejön két új nyilvántartás:

a már létező gázszerelői nyilvántartás mellé jön a vízszerelők és a villanyszerelők nyilvántartása

– tudatta.

„Természetesen kormányrendeleti szinten konkrétan meghatározzák majd, hogy melyek azok a képzési, gyakorlati feltételek, amelyek alapvetően elvárhatóak attól, aki ilyen munkát szeretne végezni” - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Bartal Tamás elmondta,

a cégeknek és a vállalkozásoknak két szempontból is készülniük kell.

Egyrészről mivel a vállalkozások is megrendelők, szeptembertől megnyílik a lehetőség a számukra, hogy ne csak a közműcéget, elosztótársaságot bízzák meg a kivitelezéssel, hanem már tőkefüggetlen kivitelezőt válasszanak.

„Másrészről azok, akik szeretnének a közműcsatlakozásoknál villanyszerelői, vízszerelői munkát végezni, figyelniük kell a következő hetekben a tájékoztatásokat. Konkrétan meg fogjuk jelölni, hogy melyek azok a szakmai kritériumok, amelyek alapján valaki bekerülhet ebbe a nyilvántartásba, szeptember 1-jétől pedig végezheti ezt a tevékenységet” - tanácsolta a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×