Eddig az Európai Unió átlagos vajfogyasztásának ötöde-hatoda volt a magyarországi, de egyre többen szeretik a vajat – mondta Mélykuti Tibor.
Hozzátette: az elmúlt évtizedekben a növényi olajt és a margarint tartották finomnak, ám ez idővel megváltozott; egész Európában egyre több vajat használnak.
„Mivel Magyarországon a tejszínt elsősorban tejföl készítésére használják, a vaj nem számított elsődleges tejterméknek.
Ám már elindultak azok a tejipari fejlesztések, amelyek ahhoz kellenek, hogy prémium minőségű, kenhető vajakat tudjunk előállítani”
- jelentette ki a Tej Terméktanács elnöke.
Mélykuti Tibor elmondta, hogy mivel az elmúlt 20-30 évben nem nagyon voltak vajkészítéssel kapcsolatos fejlesztések az országban, arányában nagyon sok importtermék érkezik az országba, elsősorban Németországból és Írországból.
Hozzátette: már 2016-ban elindult a vajgyártási technológia fejlesztése az országban.
A Tej Terméktanács elnöke közölte: a rendelkezésre álló alapanyagok minősége kifogástalan, sőt, a magyar alapanyag nyers tejnek megvan az a különlegessége is, hogy fehér színű, nem pedig sárga.
„Szaúd Arábia azzal keresett meg bennünket, hogy nagyon szeretne ilyen színű vajat szállítani Magyarországról.
Csakhogy annak a mennyiségnek, amennyit vásárolt volna, még a felét sem tudja a magyar feldolgozóipar előállítani” - mondta Mélykuti Tibor.
A Tej Terméktanács elnöke szerint másfél-két év szükséges ahhoz, hogy ezeket a fejlesztéseket a magyarországi feldolgozóipar meg tudja tenni.