eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Beleszólna a magyar nyugdíjpénzekbe is az unió

Beleszólna a magyar nyugdíjpénzekbe is az unió

Az Európai Központi Bank ezentúl szigorúbb adatszolgáltatásra kötelezné az eurózónabeli nyugdíjalapokat, mivel azok működése sok esetben nem átlátható, miközben 50 millió ügyfél és 2,5 ezer milliárd euró sorsáról döntenek naponta.

Az EKB közlése szerint az európai nyugdíjalapok jelentős szerepet töltenek be a monetáris politikai szempontból, de azok működésére, kockázatkezelésére és befektetési döntéseire vonatkozóan nincs elegendő információ. Ezen változtatna most az EKB, amely szigorúbb adatszolgáltatást írna elő az 50 millió ügyféllel rendelkező és 2,5 ezer milliárd eurót kezelő eurózónabeli nyugdíjalapoknak - írja aPortfolio.hu.

Az EKB elsősorban azt szeretné ellenőrizni, hogy a nyugdíjalapok által vállalt befektetési kockázat és a cash flow összhangban van-e a nyugdíjfizetési kötelezettségükkel.

Az első részletesebb, negyedéves adatkérést az EKB 2019 első negyedévétől indítaná, míg az első teljes éves adatok 2018-ra vonatkoznának. Az EKB közlése szerint a nemzeti jegybankok döntése értelmében azoknak a nyugdíjalapoknak nem kötelező előírni az adatközlést, amelyek 10 millió euró alatti vagyonnal és 100-nál kevesebb taggal rendelkeznek, de minden eurózónabeli tagországnak kötelező a szektor 80-85 százalékáról jelentést küldenie az EKB-nak.

A szigorúbb adatközlési előírás várhatóan 1500-2000 nyugdíjalapot érint majd az EKB becslései szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×