eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ezentúl biztosan tudhatjuk, milyen bort iszunk

Ezentúl biztosan tudhatjuk, milyen bort iszunk

A magyar borok hitelességét erősíti az a program, amelynek részeként megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét – mondta az InfoRádiónak a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: ezzel egy nemzetközileg hiteles adatbázist is létrehoznak, amely pontos képet ad majd a hazai borok összetételéről és származási helyéről.

„A tanúsítvány olyan információkat tartalmaz, amelyek az eredetvédelem szempontjából hasznosak. Felsorolja azt, hogy egy konkrét bor milyen értékes tulajdonságokkal rendelkezik” - közölte a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a Diagnosticum Zrt. négy milliárd forintos támogatást nyert a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (a Ginopban), amelynek keretében több éven keresztül gyűjt információkat és végez vizsgálatokat.

„Ez ugyan folyamatos munka, de körülbelül két év alatt már olyan mennyiségű adat áll rendelkezésre, annyiféle bor kerül be az adattárba, hogy az már

gyakorlatilag kirajzolja az ország bortérképét”

- mondta a miniszter.

A bortérkép pedig megmutatja az egyes borok származási helyét és összetételét.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a tanúsítvány ugyan csak az első évben térítésmentes, de utána is kérhetik a magyar termelők, a magyar kereskedők, ezzel ugyanis garantálni tudják a borok származását és minőségét.

Ezentúl biztosan tudhatjuk, milyen bort iszunk

Hozzátette: mivel minden évben újabb borok jelennek meg, azoknak a tanúsítása is ennek a folyamatnak a része lehet.

„Ez egy nagyon összetett program, nagyon fejlett és elég költséges eljárást alkalmaz.

Mivel 52 paraméterrel dolgozik, a különböző technológiákkal készült borokat is fel tudja dolgozni, és be tudja azonosítani az egyes borvidékeken belüli kisebb területek is”

- ismertette a földművelésügyi miniszter hozzátéve, hogy a megfelelő labor kialakítása már elkezdődött, a gépeket már telepítették.

Hangsúlyozta, hogy ez abszolút megbízható eredetvédelmi hátteret nyújt majd a magyar borok számára, ami nemcsak a fogyasztók, a vásárlók számára jelent garanciát, hanem a kereskedelemben a borászok számára is komoly piaci pozíciót jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×