eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kiderült a terv: így mentik meg a dízeleket

Kiderült a terv: így mentik meg a dízeleket

A német autóipar képviselői és az ország politikai vezetői megállapodtak abban, hogy egy nagyobb mentési terv részeként a dízel üzemű járművek kibocsátási értékeinek javítása érdekében szoftverfrissítéseket hajtanak végre. A dízeleknek címzett mentőcsomag összességében mintegy 2 milliárd euróba fog kerülni, az autóipar pedig vállalta, hogy autónként 100 eurót áll a költségekből - értesült német iparági és kormányzati forrásokból a Reuters.

A most megszellőztetett mentőcsomaggal minden németországi és a piacon elérhető külföldi márka dízelmotorral szerelt változatát "frissítik", amelyek megfelelnek a legutóbbi emissziós standardoknak (Euro-6, Euro-5) - írta a Portfolio.

A szoftverfrissítésekkel az autóipar képes lesz körülbelül 20 százalékkal mérsékelni az autók nitrogén-oxid-kibocsátását - idézte a Reuters meg nem nevezett forrását. Egy bizottság figyeli majd a frissítés hatásait, részben azért, hogy elkerülhető legyen a dízelmotoros autók városokból történő kitiltása.

A német autóipari szakértők és az ország szakminisztere, Alexander Dobrindt augusztus 2-án csúcstalálkozón vitatják meg a kérdést,

a most kiszivárgott tervet pedig várhatóan augusztus 4-én mutatják be hivatalosan is.

  • Az Audi állítólag akár 850 ezer dízelmotoros autón frissítené a motorszoftvert, a hat- és nyolchengeres modellek frissítése minden ügyfél számára ingyenes lesz.
  • Korábban a Daimler jelentette be, hogy 220 millió eurót költ hasonló céllal a több mint 3 millió európai dízel Mercedes-Benzre.

Az értesülés valószínűleg nem véletlenül került nyilvánosságra éppen ma - írta a Portoflio. Elzbieta Bienkowska, az Európai Unió belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztosa ugyanis a napokban mind a 28 EU-tagállam szakminiszterének levelet küldött, amelyben azt írta, a Volkswagen mellett még mindig számos egyéb márka mutat túl magas kibocsátási értékeket valós vezetési körülmények között.

Villantott a Volkswagen

A dízelmotorok kitiltásának és károsanyag-kibocsátásának napirenden tartása a közbeszédben a dízeljárművek ellen indított kampány része - jelentette ki Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója a Neue Züricher Zeitung lapnak adott interjúban.

Kartellezés gyanújába került az öt vezető német autógyártó társaság, a Volkswagen (VW), az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler - jelentette pénteken a Der Spiegel. A súlyos versenyjogsértésről a VW adott át információkat a hatóságoknak "egyfajta önfeljelentés" formájában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×