INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

áfa

áfakulcs

kedvezményes

ingatlan

Drasztikusan emelkedik az áfa, sokan nagyon rosszul járnak

Drasztikusan emelkedik az áfa, sokan nagyon rosszul járnak

InfoRádió

Az áfakulcs ismételt 27 százalékosra emelkedése jelentősen megdrágíthatja az új lakásokat, de különösen nagyon érzékenyen érintheti azokat, akik már belevágtak a lakásvételbe, ugyanakkor a kiszemelt ingatlan csak a 2019. december 31-ig élő kedvezményes áfakulcs időszaka után készül el.

Bár 2020 még messze van, de akik most vásárolnak új lakást, több ok miatt is érzékenyen érintheti a projekt csúszása. Az egyik leginkább pénztárcát érintő késedelem, ha a projekt végül 2019. december 31. után készül csak el, vagyis akkor, amikor az új lakásokra vonatkozó áfa ismét 27 százalékra emelkedik, ami a mostani 5 százalékos kulccsal szemben drasztikus változás lesz, és

jelentősen növelheti a befizetendő részletek összegét

- írja a Portfolio.

Már most ezer felett van az olyan legalább négylakásos társasházban épülő lakások száma, ahol a tervezett átadás egy évet is csúszik a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint. 

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető adójogásza a lapnak elmondta, egy már megkezdett projekt esetében a felek általában olyan végleges szerződéssel rendelkeznek, amely alapján a végső átadásra később kerül sor, például csak 2020-ban. Jellemző azonban, hogy már a végső átadást megelőzően is van fizetési kötelezettsége a vevőnek. Nagyon sok múlik azon, hogy a felek miként állapodtak meg, de

az áfa szempontjából az ingatlanátadás teljesítési időpontja a meghatározó.

Ha a végső átadásra csak 2020-ban kerül sor, akkor nagy az esélye, hogy a vételár legalább egy részét már a magasabb általános áfamérték fogja terhelni.

Ha előlegfizetést is tartalmaz a szerződés, akkor az előleget úgy kell tekinteni, hogy az az áfa arányos (még kedvezményes) részét is magában foglalja, és az emelt áfamérték majd csak a már megfizetett előleg nettó összege és a végösszeg különbözetére rakódik. 

Nagyon lényeges kérdés, hogy a felek nettó vagy bruttó árban állapodnak-e meg.

Ha az utóbbi, akkor a vevő akkor sem fizet majd többet, ha egyébként közben emelkedik az áfamérték, a kivitelező (eladó) bevétele ilyenkor azonban kisebb lesz. Fordított esetben az esetleges áfakockázat a vevőt terheli.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018