Augusztustól 10 százalékban korlátozzák a mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyiségét a virslikben és párizsikban a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása szerint. Ez a kifejezés a csontokon maradt húsréteget jelenti, amely rosszabb minőségű, és az sem elhanyagolható, hogy a csontból így kalcium, csontmaradék is belekerül a termékekbe.
Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője felhívta a figyelmet, hogy egyre több olyan termék van, amelyet virsli helyett rudacskának vagy pálcikának hívnak. Ezek nem felelnek meg az élelmiszerkönyv előírásainak már most sem, amikor 40 százalék a hústartalom – ez augusztustól 51-re emelkedik.
Egy módszerrel nyomon követhető az MSM felhasználása, ez pedig
a kalciumtartalom vizsgálata.
Egy magyar előírás szerint 354 gramm/kilogrammban maximálnák a kalciumtartalmat is, ezen érték fölött biztos, hogy több gyenge minőségű húsipari termék került a készítménybe. Ezt a szabályozást az Európia Unióval el kell fogadtatni – tette hozzá.