élelmiszerár
fao
élelmezés
cukor
ensz
sertéshús
Tovább csökkentek a globális élelmiszerárak
Áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 168 pont volt, 1,8 százalékkal alacsonyabb a márciusinál.
A mutató tavaly áprilisban alacsonyabb, 151,8 pont volt.
A mutatót egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.
Áprilisban valamennyi termékfajta ára csökkent, kivéve a húsféléket, miután megugrott a sertéshús iránti kereslet az Európai Unióban, Kínában és Dél-Koreában.
Áprilisban a legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkal a cukor ára esett, ami azzal áll összefüggésben, hogy Brazília növelni tervezi cukorexportját, miközben a globális kereslet igen alacsony.