eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy változás: ha mobilinternetet használ, akkor ne lepődjön meg

Nagy változás: ha mobilinternetet használ, akkor ne lepődjön meg

Május elsejétől már a Magyar Telekomnál sem lassítják a mobilinternet szolgáltatást, ha elfogy az adatkeret, hanem a Telenorhoz és a Vodafone-hoz hasonlóan leáll az adatforgalmazás a keret kimerülésekor, és csak plusz vásárlással működik újra. A Telekom esetében a korábbi előfizetőket nem érinti ez a változás.

Zavarta az ügyfeleket az a megoldás, hogy az adatkeret elfogyása után lassította a Magyar Telekom a mobilinternet-szolgáltatást, és bár átmenetileg ez megoldást jelenthetett, emellett bosszankodást is, hiszen hiányzott a megszokott mobilinternet-élmény és a gyorsaság – közölte újból a társaság az InfoRádió megkeresésére. Hozzátették, a legtöbb előfizető eddig is vásárolt kiegészítő adatkeretet, vagy váltott egy másik, nagyobb adatot tartalmazó csomagra. Azok pedig, akik nem tudtak vagy akartak erre többet költeni, jellemzően wifit kerestek, és azt használták, ez feltehetően most sem fog változni.

A Telekom válaszából válaszból kiderül, a mobilinternetre vonatkozó változás

csak az új csomagokat érinti.

A meglévő régebbi szerződéseket nem, ugyanakkor a régi, havidíjas mobildíjcsomagokat, mobilinternet-csomagokat, valamint forgalombővítő opciókat lezárja a szolgáltató, ami azt jelenti, hogy új szerződést vagy az ezekre való váltást már nem engedi most május elsejétől. Az ezen csomagokban lévő előfizetőknél a hűségidő végéig nem változnak a feltételek. A Magyar Telekom most is megerősítette, hogy az új előfizetői portfóliója rugalmasabb, egyénre szabhatóbb, ami az előfizetők számára nyomon követhetőbb.

A Vodafone-nál

már két éve leáll az adatforgalom,

ha elfogy a csomagban lévő adatmennyiség, ugyanakkor van egy automatizmus szolgáltatás, amely plusz adatcsomagot ad, 200 MB-ot, ez pénzbe kerül, majdnem 500 forintba, és az előfizetők bármikor vásárolhatnak kiegészítő adatmennyiséget is. A Vodafone is azzal indokolta a teljes leállítást, hogy az ügyfelek mindig a megszokott felhasználói élményt kapják. A plusz adatopciókkal azonban nem kötelező élni, és mivel a szolgáltató a havi adatkeret 80 százalékánál már SMS-ben küld tájékoztatást, vissza lehet fogni az adatforgalmazást, és beosztani a maradékot, 100 százaléknál egyébként ismét jön egy SMS, a meglepetés tehát kizárva.

A Telenornál még felemás a helyzet, a társaság közlése szerint az elmúlt egy-két évben kötött modernebb szerződéseknél már jellemzően nincs lassítás, ugyanakkor azoknál, akik még régebbi előfizetésekben ülnek, továbbra is a lassítás jellemző, ha elfogy az adatkeret. A figyelmeztető SMS-ek pedig itt is érkeznek. A szolgáltató honlapján a hálózatsemlegességi rovatban tarifánként kereshető, hogy hol milyen sebességre lassítják az adatforgalmat a keret kimerülése után. A Telenor válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a 4G és a 4G+ bevezetése óta az emberek leginkább videók és képek nézésére használják a mobilnetet, ezek pedig lassított nettel élvezhetetlenek. Korábban mondjuk egy Edge hozzáférés és a lassított internetforgalom között nem volt akkora a szakadék a sebességben, mint most a 4G és a lassított net között, ez pedig frusztrálja az ügyfeleket.

A lassított internet egyébként legfeljebb egy dologra volt alkalmas, hogy szöveges csetüzenetet küldjön vele a felhasználó. Enélkül azonban marad az SMS arra a maradék időre, amíg az új hónap meg nem kezdődik, vagy kiegészítő adatcsomagot kell vásárolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×