eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ön módosította már az adóbevallását? Még nem késő!

Ön módosította már az adóbevallását? Még nem késő!

Több mint 90 ezer kész, jóváhagyott személyi jövedelemadó-bevallás van már az adóhivatalnál a hét eleji adatok szerint. A családi kedvezmények esetében fordul elő a legtöbbször, hogy nem egyeznek az adóhivatali adatok a valós adatokkal.

Fele jóváhagyta, fele módosította a személyi jövedelemadó-bevallását

azon 90 ezer ember közül, akik az első öt napban beléptek az e-szja felületre és végignézték azt a tervezetet, amelyet az adóhivatal készített – mondta az InfoRádió Adóinfo című műsorában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója.

Sinkáné Csendes Ágnes hangsúlyozta: eltérések lehetnek a valóságban kapott jövedelem és a bevallási tervezetben szereplő érték között, például azért, mert olyan jövedelme is volt valakinek, amiről nincs adat a hatóságnál. Ilyen lehet a lakásbérbeadásból származó jövedelem. De az is gyakran előfordul, hogy hiányzik valamilyen adat, ezért a bevallás nem teljes.

“Ide tartozik például, amikor valamelyik kedvezmény érvényesítéséhez nem rendelkezik az adóhivatal a szükséges adatokkal, például a családi adókedvezmény esetén a gyermeket nem tüntették fel valamelyik hónapban. Ebben az esetben pótolni kell a hiányzó adatokat. De ide tudnám például sorolni a súlyos fogyatékosokat megillető kedvezményeket is, hiszen vannak olyan esetek, amikor a NAV nem rendelkezik róluk adattal” - mondta példaként a NAV szakfőigazgatója.

Van azonban,

amikor ellentmondás van az adatok között, ilyenkor az e-szja felületen figyelmeztet a hatóság,

hogy valami nem stimmel – tette hozzá Sinkáné Csendes Ágnes.

“Előfordulhat, hogy családi kedvezménynél egy eltartottat több adózónál is feltüntetnek, vagy például a házastársak által igénybe vehető első házasok kedvezménye meghaladja az érvényesíthető keretösszeget. De előfordulhat olyan eset is, amikor egy 2016-ban született gyermeknél a várandósság tényét valaki továbbra is közölte a munkáltatójával annak ellenére, hogy a gyermek megszületett. Ilyen esetben kétszer veszik figyelembe a kedvezményt” - sorolta a szakfőigazgató.

Ugyancsak előfordulhat az is, hogy valaki nem egy, hanem két nyugdíjpénztárnak tagja. Ebben az esetben neki magának kell megjelölnie, hogy melyikhez utalják az adókedvezményét.

A szakfőigazgató hangsúlyozta: mindenkinek érdemes a bevallási tervezetben szereplő adatokat megnéznie, mivel

azokért a felelősség továbbra is a magánszemélyé.

Az e-szja felületen könnyen lehet módosítani, kiegészíteni a bevallásokat. Akik papíron kapják majd meg a bevallási tervezetet, és nem kell azon változtatni, azoknak nem kell tenniük semmit, május 20-ával élesedik a bevallásuk. Ha az adóhatóság a bevallással együtt kér kiegészítést, azt vissza kell küldeni, de ha más módosítás, kiegészítés szükséges, akkor azt már levélben nem tudják elintézni, hanem vagy a régi internetes kitöltést, vagy az új e-szja felületet ajánlja helyette a NAV.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×