eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Varga Mihály: ez nem maradhat így, új pályára kell állni

Március második felében elkezdi tevékenységét a Nemzeti Versenyképességi Tanács, mert a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a "Díj a sikeres vállalkozásokért" átadó ünnepségén.

Varga Mihály főbb megállapításai:

  • A magyar gazdaságnak át kell állnia egy olyan pályára, amelyen nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság.
  • Szerinte ha egy cég azért megy tönkre, "mert magasak a dolgozóinak adott fizetések", az anélkül is csődbe ment volna.
  • A minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás-bérminimum 25 százalékkal emelkedett - szerinte ez hosszú távon a termelékenységet fogja növelni, és hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások képesek legyenek megtartani a jól képzett munkaerőt.
  • A közeljövőben átalakítja a kormány a közfoglalkoztatotti rendszert, melynek során azt szeretnék elérni, hogy már a következő félévben mintegy 50 ezerrel csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma.
  • Tovább csökkentenék a közterheket: a társasági adó kulcsa már egységesen 9 százalék lett, a munkáltatói járulék mértéke a tavalyi 27 százalékról idén 22 százalékra mérséklődött - a távlati cél, hogy 2022-ig 15 százalékra csökkenjen. Ezzel a vállalkozások közterhei a visegrádi országokban lévő mértékek alá csökkennek hosszabb távon - mondta a miniszter.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×