eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Rosszabbul járhatnának az internetfelhasználók

Két szolgáltatót marasztalt el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság netsemlegességi döntése. A hatóság bírságot nem szabott ki. A Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója szerint sem a piac, sem az előfizetők nem jártak rosszul azzal, hogy a cég pozitív diszkriminációt alkalmazott egyes csomagjainál.

A szabályozás onnan indult el, hogy az előfizető által kiválasztott tartalomhoz hozzá tudjon férni és a szolgáltató ne tudjon előle tartalmakat elzárni – mondta el a Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója. Drozdy Győző hozzátette, a nézeteltérések onnan származnak, hogy ezt az ideális állapotot hogyan lehet elérni.

A hatóság mindkét esetben a pozitív diszkriminációt tiltotta határozatával. Drozdy Győző szerint ott van eltérés a hatósági és a szolgáltatói álláspont között, hogy nem lehet az egyes csomagokat kiragadva vizsgálni, mert az előfizető választ, számára a legjobbat. A hatóság viszont leszűkítve értelmezi a szabályozást – tette hozzá a Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója.

„A hatóság szerint, ha van egy olyan csomag, amiben adunk egy pluszt az előfizetőnek, azt, hogy az összes chatalkalmazáshoz ingyenesen és korlátlanul hozzáfér, akkor az diszkrimináció. De kivel szemben? A netsemlegesség az előfizető szempontjából értelmezhető csak.”

Ha a hatósági határozatoknak megfelelően járnának el a szolgáltatók, és megszüntetnék az érintett csomagokat, az előfizetők lényegesen rosszabbul járnának – jegyezte meg a Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója. Pedig ez történik, ha nem változtatják meg a határozatot, sok ember egyszerűen nem fogja igénybe venni a szolgáltatásokat. Ezért ez a hatóságtól részletesebb vizsgálatot igényelne, amely alapos piacelemzéssel párosul – tette hozzá Drozdy Győző.

„A rendelet azt írja, hogy a megkülönböztetés csak akkor probléma, ha annak valamilyen negatív piaci hatása van.”

Internetsemlegesség

Az internetsemlegesség azt jelenti, hogy minden bit/adat egyforma, egyiknek sincs elsőbbsége, és egyik sem kerülhet hátrányba a világhálón. A szolgáltatók nem blokkolhatnak tartalmakat, nem terelhetik az ügyfeleiket bizonyos tartalmak felé. A hatósági oldal a fogyasztói érdekvédelmet hangsúlyozza, a szolgáltatói oldal szerint viszont az innovációt irtja ki, ha a pozitív diszkrimináció is tiltott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×