INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Váratlan fordulat: visszatérhet a vasárnapi boltzár

InfoRádió
Egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló csoport európai szintű vasárnapi boltbezárást kezdeményez azzal érvelve, hogy egy többet dolgoznak az emberek hét végén - írja a Napi.hu.

Az Európai Szövetség a Szabad Vasárnapért azt kéri, hogy uniós szabályozás tegye lehetővé a munkától mentes vasárnapot. "A vasárnap fontos pillére az európai társadalmi modellnek"- érvel a szövetség, amelyet szakszervezetek, állampolgári és egyházi szövetségek alkotnak - írja német és lengyel források alapján a Napi.hu.

Egyre több európai dolgozik vasárnap, állítják a szövetség tagjai az Eurofound ügynökség adataira hivatkozva. Az ő felmérésük szerint 2015-ben a megkérdezettek 30 százaléka dolgozott havonta legalább egy vasárnapon.

Hogy kérelmük sikeres lesz-e, azt nem lehet tudni. Az EU-ban jelenleg egy 2003-as keretszabály az irányadó, amelynek részleteit az egyes tagállamok határozzák meg. A statisztikai adatok szerint egyébként Európában a legkevesebben Lengyelországban mennek vasárnap munkába, csak a dolgozók három százaléka, utánuk jönnek a portugálok 4,3 százalékkal és a horvátok 5,5 százalékkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk