eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy fontos ügy, ami összekovácsolta a régió országait

Magyarország és Szlovákia mellett összesen 8 ország ellenezte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsán, hogy bizonyos gyártók ugyanazt az élelmiszert eltérő minőséggel forgalmazzák az uniós országokban – mondta az InfoRádiónak a brüsszeli tanácskozás szünetében a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor szerint továbbra is napirenden tartják az ügyet, és jogi lépéseket sürgetnek.

„Jól mutatja az élelmiszerbotrány súlyát, hogy a mai ülésen nyolc ország állt az ügy mellé. Csehország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Görögország és Horvátország Szlovákiával és velünk együtt ezt a napirendet vitte, és egyetértenek abban, hogy elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy gátlástalanul becsapják a közép- és kelet-európai vásárlókat egyes multicégek. Elfogadhatatlan szerintük az, hogy gyengébb minőségű élelmiszert tesznek a polcokra ugyanazon márkanév alatt” - mondta a földművelésügyi miniszter.

Korábban a V4-ek közös álláspontja az volt, hogy az Európai Bizottságnak jogi lépéseket kell tennie az ügy orvoslására.

Fazekas Sándor úgy véli, a Bizottság nem sietteti ezt a jogszabály-alkotást, kifejezetten a fogyasztóvédelmi területre tartozónak véli ezt a fontos problémát.

„Szerintünk jogi kereteket kell adni, ugyanis önmagában a fogyasztóvédelem ezt a helyzetet nem oldja meg. Nekünk V4-tagállamoknak, illetve a hozzánk csatlakozóknak mindenképpen nyomásgyakorlást kell végeznünk a következő időszakban a Bizottság felé” - fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Hozzátette: „van olyan szándék, ami szerint a március 9-10-ei Európai tanácsi ülésen is napirenden lesz ez a téma, és feltett szándékunk, hogy napirenden tartsuk a lehető legtöbb fórumon.”

„Magyarország a V4-tagállamokkal együtt kész arra, hogy kidolgozzon egy jogszabály-tervezetet, amelyet be fogunk terjeszteni a kellő időben” - közölte Fazekas Sándor.

„Mi, akik a kárvallottjai vagyunk ennek a helytelen gyakorlatnak, egyetértünk. De vannak olyan tagállamok, amelyek hallgatnak ebben a kérdésben vagy esetleg igyekeznek ennek a jelentőségét kisebbíteni. Így ezzel kapcsolatban még azt hiszem, hogy jó néhány vita áll előttünk” - véli a földművelésügyi miniszter.

Közölte, hogy elrendelte a Nébih-nél száz termék ellenőrzését. Ennek a vizsgálatnak az eredménye Fazekas Sándor szerint nagymértékben fogja befolyásolni a vitát.

„Most a jogszabályalkotást kell előtérbe helyeznünk, és az azzal kapcsolatos egyeztetéseket lefolytatnunk. Továbbra is napirenden kell tartanunk a témát. A Bizottságot pedig meg kell győzni arról, hogy itt a jogalkotás elengedhetetlen, illetve erkölcsi és fogyasztói feladat az, hogy a multinacionális vállalatok gyakorlatát megszüntessük” - vázolta a feladatokat a földművelésügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×