eur:
391.7
usd:
359.37
bux:
72308.76
2024. július 16. kedd Valter

Megindulhat a katás számlakereskedelem

Kevesen választják a kivát, mert nincs idő arra, hogy megismerjék a könyvelők - írta a Magyar Nemzet.

Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választani - mondta tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes Államtitkára. Izer Norbert felidézte, hogy 2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi hatra. A kiva esetében pedig az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is.

- Az, hogy eddig csak 13 ezren választották a kivát, sok mindent elárul. Valóban kedvező adózási lehetőség, de a magyar rendszer annyira túlszabályozott, hogy a könyvelőknek nincs idejük sem megismerni, sem elmagyarázni a lényegét a vállalkozásoknak. Évek óta létezik, de nagyon kevesen használják, mert félnek tőle, nem értik - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Ugyanakkor a katával szemben versenyképes adófajta jelenleg nincs - hangsúlyozta Vadász Iván.

Szerinte ezért egyre többen fogják a katát választani, és megindul a katás számlakereskedelem, hiszen ha valakinek 10 milliós bevétele keletkezik, akkor marad 2 milliónyi eladható számlája. Ez már nem kerül pluszpénzbe, mert a tételes adót akkor is meg kell fizetni, ha 5 millió a bevétel, és akkor is, ha 12 millió. A vevő pedig az lesz, akinek kell egy olyan látszatköltség, amit olcsón megvásárolhat - tette hozzá Vadász Iván.

Címlapról ajánljuk

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×