eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Drasztikusan drágulhat a kenyér

Drasztikusan drágulhat a kenyér

Egyre több szakmabeli nevezi elkerülhetetlennek a kenyér áremelését, ami drasztikus megugrással fenyeget, akár a 400 forintot is elérheti egyes termékek ára - írja az mfor.hu.

A pékségek ma már több problémával is szembesülnek, hiszen egyszerre küzdenek a munkaerőhiánnyal, az idei évtől életbe lépett megugró minimálbérekkel, miközben a helyzetük már évek óta tarthatatlan a szakmabeli vélemények szerint. Az árbevétel-arányos bruttó jövedelem 2 százalék körül alakul, ez a szint pedig egyszerűen nem teszi lehetővé a fejlesztéseket, korszerűsítéseket. És értelemszerűen a minimálbér-emelés kigazdálkodására sem elég - írja az mfor.hu.

A Tolna és Baranya megyei pékszövetség elnöke szerint

legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat,

de végeredményben 15 százalék körüli emelésre számítani kell majd. Ráadásul mindezt még úgy nyilatkozta, hogy a liszt árának változatlanságát feltételezte. Azóta viszont a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége szerint

minimum 5 százalékos emelés elkerülhetetlen lesz a liszt árában is.

Az ok természetesen ebben az esetben is a kötelező bérek emelkedése, amit az alacsony 0-2 százalék körüli profittal nem lehet kitermelni. Tartalékok pedig nincsenek a malomipari vállalatoknál.

A KSH decemberi adatai szerint

  • 1 kg fehér kenyér ára 263 forintba,
  • 1 kg házi jellegű kenyér 309,
  • 1 kg félbarna kenyér pedig 227 forintba került.

Az árak emelése esetén

  • a fehér kenyér kilójáért 302 és 341 forint közötti összeget fizethetünk,
  • a házi jellegű kenyér ára legalább 355 forintra nőhet, de 30 százalékos emelésnél 401 forint is lehet,
  • a félbarna kenyérért pedig átlagosan 261 és 295 forint közötti összeget is elkérhetnek.

Mivel Magyarországon az egy főre eső kenyérfogyasztás évi 37 kilogramm, az emelések több mint 2000 forinttal növelhetik a családi büdzsét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×