eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Devizahitelesek tízezrei harcolnak még a bíróságokon

Országszerte csaknem 60 ezer adós kifogásolta devizahitel-szerződését a bíróságokon az elmúlt években – értesült a Magyar Nemzet az Országos Bírósági Hivataltól. Habár a szervezet adatai alapján csökkent a perek száma, az eljárások harmada – több mint 18 ezer per – továbbra sem zárult le.

Az OBH statisztikái szerint 2013. november 1-je és 2016. december 31-e között 57 847 devizahiteles-ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra, de csak 2013-ban kezdték különböző szempontok alapján összesíteni az addig külön nem nyilvántartott ügyeket - írja a Magyar Nemzet.

Az OBH arról már nem vezet statisztikát, hogy a bankok vagy az adósok pernyertességével érnek-e véget az eljárások, pedig ezek kulcsfontosságúak lennének mind a hitelesek, mind a pénzintézetek szempontjából.

A legtöbb kereset – körülbelül 20 ezer – a Fővárosi Törvényszékre érkezett, valamivel több mint hétezer per szintén a fővárosban, a Budapest Környéki Törvényszéken indult. Vidéken a legtöbb eljárás – csaknem hatezer – Csongrád megyében, míg a legkevesebb – körülbelül ötszáz – Tolna megyében indult.

A hatalmas mennyiségű eljárás pikantériája egyébként az, hogy a kormányzat célja az volt a devizahiteles-törvények megalkotásakor, hogy csökkentse a bíróságokra nehezedő nyomást, ám a statisztikák alapján ez aligha sikerült. 2015 októbere után, tehát amikorra már a bankok többsége elszámolt ügyfeleivel, több ezer új devizahiteles ügy érkezett a bíróságra. 

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×