INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

devizahitel

per

bíróság

bank

Devizahitelesek tízezrei harcolnak még a bíróságokon

InfoRádió

Országszerte csaknem 60 ezer adós kifogásolta devizahitel-szerződését a bíróságokon az elmúlt években – értesült a Magyar Nemzet az Országos Bírósági Hivataltól. Habár a szervezet adatai alapján csökkent a perek száma, az eljárások harmada – több mint 18 ezer per – továbbra sem zárult le.

Az OBH statisztikái szerint 2013. november 1-je és 2016. december 31-e között 57 847 devizahiteles-ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra, de csak 2013-ban kezdték különböző szempontok alapján összesíteni az addig külön nem nyilvántartott ügyeket - írja a Magyar Nemzet.

Az OBH arról már nem vezet statisztikát, hogy a bankok vagy az adósok pernyertességével érnek-e véget az eljárások, pedig ezek kulcsfontosságúak lennének mind a hitelesek, mind a pénzintézetek szempontjából.

A legtöbb kereset – körülbelül 20 ezer – a Fővárosi Törvényszékre érkezett, valamivel több mint hétezer per szintén a fővárosban, a Budapest Környéki Törvényszéken indult. Vidéken a legtöbb eljárás – csaknem hatezer – Csongrád megyében, míg a legkevesebb – körülbelül ötszáz – Tolna megyében indult.

A hatalmas mennyiségű eljárás pikantériája egyébként az, hogy a kormányzat célja az volt a devizahiteles-törvények megalkotásakor, hogy csökkentse a bíróságokra nehezedő nyomást, ám a statisztikák alapján ez aligha sikerült. 2015 októbere után, tehát amikorra már a bankok többsége elszámolt ügyfeleivel, több ezer új devizahiteles ügy érkezett a bíróságra. 

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018