eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jól jártak tavaly a nyugdíjpénztár-tagok

6 százalék fölötti hozamot értek el 2016-ban az önkéntes nyugdíjpénztárak, emellett nőtt a tagok éves befizetése és a vagyona is. Egy tagnak átlagosan egymillió százezer forintja van a számláján – így összegezte a szektor eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

„A 2016-os teljes évi hozam 6 százalék fölötti reálhozamot jelent a pénztári szektorban” - közölte Kravalik Gábor.

Kifejtette: ha teljes éves inflációt számolunk, akkor 6,31 százalékos reálhozamot ért el, ha pedig december-december havi inflációt, akkor 4,91 százalékos reálhozamot. Tehát

infláció feletti hozamot teljesítettek a pénztárak.

„A teljes befizetés a pénztárakba 2016-ban 110,77 milliárd forint volt, ami 11 százalékos növekedés az előző évhez képest. A 2016 harmadik negyedévhez képest pedig a negyedik negyedéves befizetés eredménye 70 százalékos növekedést mutatott” - tudatta az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Kravalik Gábor elmondta: év végén a pénztárszövetség tagpénztáraiban – ami 93 százalékban fedi le a piacot – 1 millió 53 ezer pénztártag volt. Ez egy minimális csökkenés: körülbelül 8 ezer fővel csökkent a létszám 2015 végéhez képest.

Közölte: az egyéni befizetések tavaly 72,6 milliárd forintot tettek ki, ami az egy évvel korábbi befizetésekhez képest 11 százalékos növekedés. Tehát a magánszemélyek 11 százalékkal többet tettek félre nyugdíjas korukra, mint az azt megelőző évben.

Kravalik Gábor hozzátette: szintén

11 százalékkal növekedett az egy főre jutó átlagvagyon is

, amely elérte az egymillió százezer forintot, sőt, meg is haladta valamennyivel.

„Jelenleg egymillió száznyolcezer forint az átlag megtakarítása egy pénztártagnak a pénztárszektorban” - tudatta a szövetség elnöke.

Kravalik Gábor emlékeztetett, hogy a kockázatviselési hajlandóságtól függ, hogy ki milyen portfólióba fekteti a megtakarítását. Nyilván különböző eredményeket produkálnak az egyes portfóliók. A nagyobb kockázattal, a nagy részvénykitettséggel bíró portfóliók 2016-ban igen jelentős eredményeket értek el.

Vannak a konzervatívabb befektetési politikát folytató portfóliók is, amelyek – majdnem kizárólag államkötvényekbe, bankbetétekbe történő befektetést jelentenek – nyilvánvalóan az elért reálhozam tekintetében alacsonyabb szintet értek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×