INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

cafeteria

munka

munkáltató

béren kívüli juttatás

Vége a cafeteria-utalványok korszakának

Infostart / InfoRádió

A cafeteria területén is életbe léptek a változások, így több elem kikerült a béren kívüli juttatások köréből, helyüket újak vették át.

Miután az állam az Erzsébet-utalvány rendszerével több utalványokkal foglalkozó külföldi céget is háttérbe szorított, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, így 2016 március elején Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy 2017-től átalakul a cafeteria.

Így több elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles. Ezek közterhe összesen mintegy 43 százalék lesz.

A munkaadóknak az új rendszer miatt alaposabban át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat – mondta Fata László cafeteria-szakértő.

„Sok olyan juttatás, amit megszoktunk eddig, nem lesz már olyan kedvező adózású. Jönnek új juttatások az adómentes juttatások között – jellemzően a munkáltatói mobilitás és a családcentrikus juttatások erősödnek majd. A munkáltatónak át kell gondolnia a már meglévő rendszereket is olyan szempontból, hogy milyen céllal használják ezt a juttatási rendszert” - mondta a cafeteria-szakértő.

A változások után mostantól köztehermentesen lehet majd belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára, és évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre.

Mentesül a közterhek alól az óvodai, bölcsődei ellátás, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, valamint az albérleti támogatás.

Mostantól új elem a cafeteria-rendszerben a 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, amely készpénz vagy átutalás formájában adható, utalványra azonban nem válható.

Kapcsolódó hang

Vége a cafeteria-utalványok korszakának
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018