eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vége a cafeteria-utalványok korszakának

A cafeteria területén is életbe léptek a változások, így több elem kikerült a béren kívüli juttatások köréből, helyüket újak vették át.

Miután az állam az Erzsébet-utalvány rendszerével több utalványokkal foglalkozó külföldi céget is háttérbe szorított, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, így 2016 március elején Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy 2017-től átalakul a cafeteria.

Így több elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles. Ezek közterhe összesen mintegy 43 százalék lesz.

A munkaadóknak az új rendszer miatt alaposabban át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat – mondta Fata László cafeteria-szakértő.

„Sok olyan juttatás, amit megszoktunk eddig, nem lesz már olyan kedvező adózású. Jönnek új juttatások az adómentes juttatások között – jellemzően a munkáltatói mobilitás és a családcentrikus juttatások erősödnek majd. A munkáltatónak át kell gondolnia a már meglévő rendszereket is olyan szempontból, hogy milyen céllal használják ezt a juttatási rendszert” - mondta a cafeteria-szakértő.

A változások után mostantól köztehermentesen lehet majd belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára, és évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre.

Mentesül a közterhek alól az óvodai, bölcsődei ellátás, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, valamint az albérleti támogatás.

Mostantól új elem a cafeteria-rendszerben a 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, amely készpénz vagy átutalás formájában adható, utalványra azonban nem válható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×