eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hatályba lépett az új statisztikai törvény

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak - közölte a KSH az MTI-vel hétfőn.

Az új törvény az adminisztratív, a közigazgatásban eleve meglévő adatok statisztikai célú felhasználásáról és a KSH statisztikai koordinációs feladatairól is rendelkezik.

A új törvény növeli a hivatalos statisztikába vetett bizalmat is, részben a statisztikai folyamatok egységesítésével és egyértelműsítésével. A törvény megerősíti a KSH szakmai és intézményi függetlenségét, a hivatalos statisztika pártatlanságát, objektivitását, semlegességét, valamint működésének hatékonyságát és eredményességét.

Az új jogszabály szerint más jogszabályok, vagy közjogi szervezetszabályozó eszközök nem sérthetik a KSH szakmai függetlenségét, a KSH elnöke pedig feladatainak ellátása során nem utasítható.

Az uniós szabályok kötelezettségként rögzítik a tagállamok nemzeti statisztikai hivatalai, köztük a KSH számára az országban folytatott hivatalos statisztikai tevékenység koordinációját. A törvény kimondja, hogy a KSH elnöke főstatisztikusi feladatkörében ellátja a hivatalos statisztikai szolgálathoz tartozó szervek - például a minisztériumok vagy a Legfőbb Ügyészség - statisztikai tevékenységének koordinációját, iránymutatásokat ad ki a hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatban, és vizsgálja azok betartását.

A statisztikai törvény részletesen szabályozza az adminisztratív adatokhoz való hozzáférést, az ezzel kapcsolatos adatvédelmi biztosítékokat és az adatátadás gyakorlati kérdéseit.

A közlemény szerint fontos garancia, hogy a törvény továbbra is egyértelműen kimondja: tilos az egyedi adatok nem statisztikai célú felhasználása. Mindezek alapján - a törvényben foglalt szűk és szigorúan szabályozott kivételi körtől eltekintve - továbbra sem hozható nyilvánosságra az az egyedi adat, amely lehetővé teszi valamely vállalkozásnak, intézménynek vagy személynek a közvetlen vagy közvetett azonosítását - közölték.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×