eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Alacsony forgalom mellett esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX pénteken 29 979,96 ponton, az előző hetinél 129,06 ponttal, 0,43 százalékkal alacsonyabban zárt.

A részvénypiac forgalma a héten 28,85 milliárd forintot ért el az előző heti 50,4 milliárd forint után.

A vezető részvények árfolyamai vegyesen változtak, a legnagyobb mértékben, 2,91 százalékkal, 14 forinttal a Magyar Telekom árfolyama nőtt, míg a legtöbbet, 1,63 százalékot, 132 forintot az OTP papírok árfolyama zuhant.

Hétfőn vegyesen mozgott a részvények ára, a Richter kifejezetten jól teljesített több mint 1 százalékos emelkedésével, ennek hatását azonban kioltotta a Mol gyengülése, amely hasonló mértékű mínusszal zárt, annak ellenére, hogy az olaj ára mintegy 3 százalékot ugrott.

Kedden az európai tőzsdéken emelkedés volt, ennek hatása érződött a BÉT-en is. Elsősorban az olaj- és az autóipari cégek részvényei erősödtek Európában, 0,5-1 százalékkal, az olaj árának emelkedése miatt. (Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára napközben több mint háromhetes csúcsán, 49,84 dolláron állt.) A BÉT-en a nap nyertese az OTP volt több mint 1 százalékos emelkedéssel.

Szerdán heves forgalom mellett esett az OTP kurzusa, de továbbra is több éves csúcsa közelében mozgott az árfolyama. A bankpapír gyengülésében az is közrejátszhatott, hogy szerdán az egyik bankház vételről semlegesre módosította az OTP-részvényekre vonatkozó ajánlását.

Csütörtökön az amerikai részvénypiacok zárva tartottak a hálaadás napi ünnep miatt, piacmozgató tényezők nem voltak a tőzsdéken. A BUX gyakorlatilag szerdai szintjén fejezte be a kereskedést, nagyon alacsony forgalomban.

Pénteken a várakozásoknak megfelelően semmi nem történt pénteken a BÉT-en, a nemzetközi hangulattal "csorgott" a magyar piac. Nagyon alacsony forgalom mellett minimális csökkenés volt az árfolyamokban, amiben szerepet játszott, hogy az amerikai részvénypiacok a hálaadás után pénteken is csak fél napig voltak nyitva.

A Magyar Telekom 2,67 milliárd forint forgalmat ért el egy hét alatt, a távközlési cég papírja pénteken 495 forinton zárt.

Az OTP forgalma 14,5 milliárd forintot ért el a héten, a banki papír árfolyama egy hét alatt 1,63 százalékkal, 132 forinttal csökkent, pénteken 7986 forinton fejezte be a kereskedést.

A Mol részvényeivel a héten 3,99 milliárd forint értékben kereskedtek, árfolyama 1,03 százalékot, 190 forintot esett a héten, és 18 220 forinton zárt.

A Richter-papírok árfolyama 37 forinttal, 0,63 százalékkal 5895 forintra emelkedett, forgalmuk 6,91 milliárd forintot ért el a hét végére.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,12 százalékkal, 2,31 ponttal magasabban zárt pénteken, mint egy héttel korábban, és 1884,14 ponton fejezte be a kereskedést.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×