eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Macskák és bogarak a budapesti pékségben

Súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat is találtak egy budapesti pékségben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, az akció során több mint 500 kiló jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból, már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték, az üzem működését pedig azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Nébih szerdai tájékoztatása szerint a budapesti üzem rendetlen, koszos, több berendezés pedig erősen szennyezett, pókhálós volt, illetve a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macskát is találtak az üzemben - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A szakemberek az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kiló élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.

A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették, a tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a Nébih ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A kormányzati portálon megtalálható az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján közzétett jogsértő szervezetek és személyek listája, eszerint egy IX. kerületi, Timót utcai kft. az ügy érintettje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×