eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida

Rosszul teljesített az ipar

Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a nyers és a munkanappal kiigazított adat szerint egyaránt. Az előző havihoz hasonlítva 3,0 százalékkal esett vissza szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok megegyeznek a november 8-án kiadott első becslésben közöltekkel.

Az ipari export volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A belföldi értékesítés 5,0 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal kisebb volt, mint tavaly szeptemberben.

Az első három negyedévben 1,5 százalékkal emelkedett az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve. Az összes értékesítés 66 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,4 százalékkal nőtt, a 34 százalékát képviselő hazai értékesítésé 1,6 százalékkal csökkent.

Szeptemberben a feldolgozóiparban 31,6 százalékos súllyal szereplő járműipar kibocsátása a magas bázisadathoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődött az előző havi 16,5 százalékos emelkedés után. A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása szintén 0,6 százalékkal mérséklődött. Az iparág legnagyobb alágazata, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 5,7 százalékkal csökkent. A gépi berendezések gyártása 25,4, a gyógyszeripar termelése 13,4 százalékkal esett vissza.

A feldolgozóipar szeptemberi exportja 3,3 százalékkal maradt el az egy ével korábbitól. A járműexport növekedése 1,9 százalékra fékeződött az augusztusi 13,1 százalékról, a gépexport, az elektronikai cikkek és a gyógyszerek kivitele viszont rendre 31,3, 2,9 illetve 10,9 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől.

A feldolgozóiparban csak a számítástechnikai és a gyógyszer cégek tudták növelni belföldi eladásaikat 19,6, illetve 14,1 százalékkal, valamint ennél jóval szerényebb mértékben a csekélyebb súlyú fafeldolgozás, papír - és nyomdaipar 3,5 százalékkal.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,1 százalékkal mérséklődött 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 1,6 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 0,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,6 százalékkal meghaladta a 2015. szeptemberit, ezen belül az exportrendelések 8,3, a belföldi rendelések 13,4 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×