eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra

Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

A jegybanki vezető az M1-en hangsúlyozta, az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak.

Palotai Dániel emlékeztetett, a hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori "túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt", és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők "még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok" - fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója.

A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik - fogalmazott, példaként említve, hogy Moody's legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt.

Kiemelte, a jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat.

Palotai Dániel szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja. Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×