eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

218 millió euróval nőtt a fizetési mérleg többlete

Júniusban 218 millió euróval nőtt a fizetési mérleg többlete az előző hónaphoz képest és 729 millió eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt és az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző úgynevezett finanszírozási képesség 780 millió euró volt, miután a tőkemérleg többletét az uniós átutalások 51 millió eurós összege határozta meg - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent havi fizetési mérleg adatokból.

A folyó mérleg többletének változását az áruforgalmi többlet és a jövedelemkiáramlás emelkedése alakította.

Az áruk és szolgáltatások kereskedelmének többlete júniusban 355 millió euróval meghaladta a májusit és 1,285 milliárd eurót tett ki. Ezen belül az áruexport bevételek 775 millió euróval (11,4 százalékkal) megugrottak az előző hónaphoz viszonyítva. A szolgáltatások kereskedelmének többlete júniusban is az előző hónap 500 millió euró körüli szintjén maradt, és az idegenforgalmi többlet 258 millió eurós összege is megegyezett az előző havival.

A jövedelmek kiáramlása 173 millió euróval nagyobb volt a májusinál, és 433 millió eurót tett ki júniusban. A működőtőke beruházásokból származó jövedelmek hazautalásának 436 millió eurós összege alig 3 millióval volt több a májusinál, a portfolió befektetések jövedelmeiből külföldre utalt 354 millió euró viszont 224 millióval haladta meg a májusi értéket.

A pénzügyi mérleg adataiból kiderül, hogy a közvetlen működőtőke befektetések májusi 94 millió eurós kivonása után 424 millió euró friss tőke áramlott be júniusban, a portfolió befektetésekből pedig 161 millió eurót kivontak a külföldiek, ami csak töredéke az előző két hónap 700 millió euró körüli összegének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×