INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

airbnb

lakáskiadás

bérbeadás

lakáskiadás

Vizsgálja a NAV az Airbnb-t, több mint ezren jobb, ha lépnek

InfoRádió

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást - közöltea Nemzetgazdasági Minisztérium.

"Egyetlen közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak szisztematikus elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió Ft" - áll a közleményben. 

Az év elején felálló, átalakított, szolgáltató adóhivatal minden érintettnek segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében a NAV kockázatelemzői a rendelkezésére álló információkat összevetik a hónapról hónapra szisztematikusan legyűjtött adatokkal. A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még ezt követően sem teljesíti megfelelően a kötelezettségeit - olvasható a közleményben. 

Az ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, és ellenőrzésre, bírság kiszabására már ne is legyen szükség - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38.400 forint közterhet kell leróni. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába - tanácsolják.

A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges - közölték. 

Ha tehát kiadja ingatlanját, akkor az adózásról se feledkezzék meg! Ebben segítséget nyújt a NAV honlapján elérhető tájékoztató. Az adóhivatal munkatársai személyesen az ügyfélszolgálatokon, illetve telefonon (+36 (40) 42-42-42) adnak felvilágosítást minden érintettnek - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Kapcsolódó hang

Vizsgálja a NAV az Airbnb-t, több mint ezren jobb, ha lépnek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018