eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Londoni elemzők javítják magyar növekedési előrejelzésüket

Javították a magyar gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott becslésüket felülvizsgált hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan ismét kamatcsökkentésekre szánja el magát a céltól messze elmaradó infláció és az eurójegybank (EKB) enyhítési lépései miatt, így akár 1,00 százalékig csökkenhet az alapkamat.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja hétfőn ismertetett negyedéves térségi prognózisában közölte, hogy 2016-ra 2,5 százalékos, 2017-re 2,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban. Ezek egyaránt 0,2 százalékponttal javított előrejelzések.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot a cég által korábban vártnál jobb tavalyi negyedik negyedévi teljesítmény indokolja. Az idei és a jövő évi növekedési ütemek jóval elmaradnak a tavaly elért növekedéstől, de azt elsősorban a hatalmas összegű EU-folyósítások táplálták - hangsúlyozzák a ház elemzői.

A cég szerint erőteljes marad a hazai kereslet és különösen a magánszektor fogyasztása, és ez a továbbiakban is lendületes növekedést eredményez.

A ház várakozása szerint ugyanakkor a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már májusban ismét negatív lesz, és egészen szeptemberig mínuszban marad.

A maginfláció továbbra is figyelemreméltó mértékben stabil, az ingatlanárak pedig 18 hónapja meglehetősen gyorsan emelkednek - áll az elemzésben. E két tényező a Morgan Stanley londoni elemzői szerint arra vall, hogy a teljes kosárra számolt infláció messze alulbecsüli a magyar gazdaságban érvényesülő tényleges inflációs nyomást.

A ház véleménye szerint ugyanakkor ezzel együtt is a teljes kosárra számolt infláció, valamint az Európai Központi Bank (EKB) enyhítési alapállása fogja rövid távon meghatározni az MNB reagálását, és ez további monetáris enyhítéshez vezet.

A Morgan Stanley elemzőinek várakozása szerint az MNB az e hónapban esedékes inflációs jelentésében meredeken, a jelenlegi 1,7 százalékról épphogy valamivel zéró fölötti szintre csökkenti az idei átlagos inflációra szóló prognózisát. A ház szerint lehetséges, hogy a monetáris tanács ennek nyomán már ebben a hónapban csökkenti a jegybanki alapkamatot, de valószínűbb, hogy ezzel vár áprilisig vagy májusig.

A cég szerint a döntésben szerepe lesz annak is, hogy a magyar befektetési termékek miként reagálnak az EKB legutóbbi enyhítési lépéseire.

Minden tényezőt egybevetve azonban a Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a második negyedévben 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról.

Az újabb MNB-kamatcsökkentésről szóló előrejelzés kezd konszenzusossá válni a Cityben.

Legutóbb a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai jutottak arra a következtetésre Budapesten tett tájékozódó látogatásuk tapasztalatai alapján, hogy az MNB 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát az idén.

A ház azzal számol, hogy az újabb kamatcsökkentési ciklus a második negyedévben kezdődhet, kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének elemzői alapeseti előrejelzésükben szintén azt valószínűsítik, hogy az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének alapeseti előrejelzése szintén az, hogy az idén 1,00 százalékra, sőt esetleg ennél alacsonyabbra csökken a jegybanki alapkamat.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított új előrejelzésükben 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak az idei második negyedévre.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×