eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Varga Mihály: Az ország cselekvőképességét fenntartó gazdaságpolitikát kell folytatni

A mostani világgazdasági bizonytalanságok közepette a kormánynak az ország cselekvőképességét fenntartó gazdaságpolitikát kell folytatnia - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen kedden megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: ebből a szempontból is fontos, hogyan alakul az államadósság szintje. A tavalyi kedvező makrogazdasági folyamatoknak is köszönhető, hogy az előzetes számítások alapján a magyar államadósság a GDP-hez mérten 75,8 százalékot ért el 2015 végén - fűzte hozzá.

Kiemelte: a következő években sem lehet visszatérni a fiskális politika fellazításához, "ezt nem érdemes újból kipróbálni". Egyúttal viszont a túlzott fiskális szigor sem lehet válasz egy esetleges világgazdasági kihívásra, mert az visszafogná a gazdasági növekedést, megnövelhetné a munkanélküliséget.

A további teendők kapcsán aláhúzta: még mindig nagyon magas az államháztartást tekintve az újraelosztás, ennek mérsékléséhez szükség van az állami bürokrácia csökkentésére.

Varga Mihály szerint egyre inkább érik az ország felminősítése, idén a nagy nemzetközi hitelminősítőknek meg kell hozniuk ezt a döntést, azért is, mert a piac már elismerte, értékeli a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményét, mutatóit.

A miniszter szólt arról, hogy az elmúlt években az államháztartás konszolidálásának eredményeként fokozatosan mérséklődött az államadósság GDP-hez mért aránya, ennek is betudható, hogy a magyar állampapírok kamatfelára csökken. A kamatfelár csökkenése egyébként nagyobb volt, mint amit a piac várt - mondta.

A hazai gazdaság helyzetének javulását mutatja az is, hogy napjainkban - a közmunka és a versenyszféra hatását is beszámítva - 560 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ezeknek a dolgozóknak a kétharmada a versenyszférában talált munkát - tette hozzá.

Varga Mihály az ország gazdasági sikerei között könyvelte el, hogy tavaly rekordszintet ért a külkereskedelmi többlet. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött az ország feldolgozóipara, a járműipar, a magyarországi gyógyszergyártás. A következő évek fejlesztési irányait szabja meg az ország új iparpolitikai koncepciója - mondta a miniszter.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: a világgazdasági válság után az európai uniós országok jó részében az újraiparosítás került a gazdaságpolitikai irányítás fókuszába. Az EU-28-ak az ipar GDP-hez mért átlagos arányát 20 százalékra akarják növelni, a kormány ezért döntött úgy, hogy új iparfejlesztési stratégiát dolgoz ki - tette hozzá az NGM államtitkára.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke rámutatott: a gazdaságpolitikai vezetésnek fel kell készülni arra, hogy a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban nem áll majd EU-s pénzügyi forrás az ország rendelkezésére. Ezért el kell érni, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások egyre nagyobb számban kapcsolódjanak be a nagy multicégek beszállítói hálózataiba - mondta a professzor.

Adorján Richárd, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint az ország államadósságának folyamatos csökkentése azért is kiemelten fontos, mert néhány nagybefektetői csoport csupán egy-egy ország bizonyos makromutatójára, például az államadósság szintjére figyel, mikor meghozza befektetési döntését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×