INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kilencvenegy takarékkal kötött megállapodást az FHB

Infostart / InfoRádió
November 20-ig összesen 91 szövetkezeti hitelintézettel kötött jelzáloghitelek refinanszírozására vonatkozó megállapodást az FHB Jelzálogbank Nyrt. A megállapodások hatékonyan elősegítik, hogy a szövetkezeti hitelintézetek a megszabott határidőig megfeleljenek az MNB által rendeletben előírt jelzáloghitel-finanszírozási kötelezettségnek.

A hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló júniusi MNB rendelet szerint 2016. október 1-jéig legalább 15 százalékban kell jelzálogleveleknek állniuk a hitelintézetek jelzáloghitelei mögött. Az FHB Jelzálogbank szeptemberi integrációs csatlakozása révén a szövetkezeti hitelintézetek számára közvetlenül elérhetővé vált a jelzáloglevéllel történő refinanszírozás lehetősége, ami kedvező és "testreszabott" módon teszi lehetővé az MNB szabályozásnak való megfelelést, és ami egyszerre több takarékszövetkezet számára biztosít refinanszírozási lehetőséget - olvasható a Takarékbank közleményében.

Az FHB Jelzálogbank integrációs csatlakozását követően már október 15-én megkötötte az első jelzáloghitel-refinanszírozási szerződését a szövetkezeti hitelintézeti szektor egyik legnagyobb szereplőjével, a B3 Takarék Szövetkezettel, amelyet most további 90 takarékszövetkezettel kötött megállapodás követett. A szerződött szövetkezeti hitelintézetek országszerte összesen 1493 fiókkal rendelkeznek, jelzáloghiteleik volumene meghaladja a 175.785 millió forintot, ügyfeleik száma eléri a 988 ezret.

A takarékszövetkezetek a hazai jelzálogpiac legrégebbi és legszélesebb bankkapcsolatokkal rendelkező refinanszírozó szereplője, az FHB Jelzálogbank szakmai közreműködésével hatékonyabban készülhetnek fel arra, hogy a törvényi határidőig megfeleljenek az MNB által előírt Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatónak. A megállapodások továbbá versenyképes pozíciót biztosítanak a takarékszövetkezeti szektor egészének, hiszen a szektor egyik prioritása a lakás/otthonteremtés támogatása versenyképes pénzügyi termékekkel.

A címlapról ajánljuk