eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A G20-ak szerint a beruházásokat kell élénkíteni

Különösen a beruházások élénkítéséről tárgyaltak a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői Ankarában kétnapos ülésükön.

A G20-ak záróközleménye szerint "az egyik legfontosabb prioritás a beruházások élénkítése". A szombaton befejeződött megbeszélés résztvevői elismerték, hogy valamennyi ország érdekelt a beruházások élénkítésében, azok nagysága azonban évről évre csökken.

Angel Gurria, a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a tárgyalások idején rámutatott: az elmúlt években tett erőfeszítések ellenére csökkentek a hosszú távú beruházások. Rámutatott arra is, hogy ez olyan környezetben történik, amikor a globális pénzügyi rendszerben, a bankoknál és más pénzügyi intézményeknél komoly pénzbőség van, ezek a pénzek azonban mégsem alakulnak át beruházásokká.

A közleményben szó volt a kis- és középvállalkozások élénkítésének a lehetőségéről is, a résztvevők szorgalmazták az ágazat pénzügyi támogatásának a könnyítését.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a G20-ak novemberi csúcstalálkozójára beruházási stratégiát dolgoznak ki.

A pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök "üdvözölték, hogy több országban élénkül a gazdasági aktivitás, ugyanakkor a globális gazdaságnövekedés nem felel meg elvárásaiknak. Olyan határozott lépéseket kell hozni, amelyekkel fenn lehet tartani a gazdaság bővülését. A monetáris politika önmagában nem képes a gazdaságot nagyobb növekedésre ösztökélni, gyorsabb gazdasági reformokra van szükség".

A közlemény a nemrég végrehajtott jüanleértékelés és a nemzetközi pénzpiacokon ezután kialakult bizonytalanság kacsán úgy fogalmazott, hogy "megállapodtak: a kiemelkedő monetáris és más politikai lépésekről az eddigieknél több információt adnak át. Ennek célja, hogy a minimálisra szorítsák a negatív hatásokat, mérsékeljék a bizonytalanságot és biztosítsák az átláthatóságot".

A közel két hét múlva esedékes amerikai Fed-kamatdöntésre a záróközlemény nem tért ki. A megbeszélések során a résztvevők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot, hogy egy mostani kamatemelésnek kedvezőtlen globális hatásai lehetnek. Egyebek között Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője óvott attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elhamarkodott lépést tegyen. Stanley Fischer, a Fed elnökhelyettese eközben nagyon diplomatikusan beszélt, szavaiból gyakorlatilag semmire sem lehetett következtetni, azt mondta, hogy "a Fed annak alapján dönt, amilyen információk, adatok beérkeznek hozzá".

A közlemény kitért még arra is, hogy "a terrorizmussal szembeni harc valamennyi ország számára kulcsfontosságú. Támogatjuk a terrorista szervezetek pénzügyi tevékenységéről szóló információcserét és aktíváik befagyasztását".

A globális GDP mintegy 85 százalékát előállító csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×