eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bíztatóak az Eurostat friss magyarországi munkanélküliségi adatai

Bíztató folyamatokat mutatnak az Eurostat kedden közzétett munkanélküliségi adatai: a 28 uniós tagállam közül Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség az elmúlt évben, így augusztusban 7,8 százalék volt - hívja fel a figyelmet az uniós statisztikai hivatal adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az Európai Unió 28 tagállamában pedig átlagosan 10,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 júliusa és 2014 júliusa között 2,4 százalékponttal, 10,2 százalékról 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt ez a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll Magyarország - hívja fel a figyelmet az NGM.

Magyarország a fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is sikereket ért el, júliusban a 15-24 évesek körében 20,9 százalék volt a munkanélküliek aránya, ez alacsonyabb az Európai Unió 21,7 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 6,6 százalékponttal csökkent az elmúlt egy év alatt, ami a tagállamok között szintén a legnagyobb mértékű javulásnak felel meg - olvasható a közleményben.

Míg Magyarországot néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói között tartották számon a foglalkoztatási mutatók alapján, mára a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemét tekintve is éllovas lett. A biztató folyamatok ellenére sok még a teendő, számos további foglalkoztatási intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy ez a kedvező trend folytatódhasson - hangsúlyozza az NGM.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×