INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A WTO-nál kezdeményez eljárást Oroszország ellen az EU

InfoRádió / MTI
Hamarosan a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményez eljárást Oroszország ellen az Európai Unió (EU), mert Oroszország korlátozta az uniós sertéshús exportját.

Brüsszel álláspontja szerint a teljes EU-ra kiterjedő exporttilalommal Oroszország túlreagálja, hogy Litvániában afrikai sertésinfluenzával fertőzött állatokat találtak januárban.

John Clancy az EU kereskedelemügyi szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy több hónapnyi tárgyalás után az EU-nak nincs más választása, mint jogi eljárást kezdeményeznie Oroszország ellen a WTO-nál.

Oroszország álláspontja szerint a Litvániában felbukkant afrikai sertésinfluenza átterjedhet Lengyelországra, majd Kelet-Európára, így az egész EU területét karantén alá kell vonni. A kereskedelmi embargó feloldása Oroszországnak az EU-hoz akkreditált nagykövete szerint "teljességgel felelőtlen" lenne.

Több uniós tisztviselő szerint Oroszország csak kifogásokat keres, és valójában azért akarja büntetni az EU-t, mert összetűzésbe kerültek Ukrajna kapcsán.

Oroszország az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok és Kína után. 2012-ben a kétoldalú kereskedelem értéke elérte a 335 milliárd eurót, és az évente exportált uniós sertéshús negyede Oroszországba megy.

A címlapról ajánljuk