eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matolcsy: az infláció alapján van még mozgástér kamatcsökkentésre

Matolcsy György az infláció alakulása alapján lát még mozgásteret további alapkamat-csökkentésre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán Budapesten az amerikai CNBC televíziónak arra a kérdésre, hogy mi alapján alakítják az MNB monetáris politikáját, azt válaszolta: csak az inflációs cél előre meghatározott.

"Ha az infláció lefelé megy, követni tudjuk a csökkenő inflációs trendet. Ha megáll, akkor nekünk is meg kell állnunk. De ami az inflációs rátát illeti, még mindig látunk mozgásteret az alapkamat szempontjából" - fogalmazott Matolcsy György.

Az MNB elnöke külön hangsúlyozta, hogy csak a középtávú infláció kapcsán van célszám. Ez jelenleg 3 százalék Magyarországon. Elmondta, hogy az MNB mérlege vagy a forint árfolyama kapcsán nincsenek előre meghatározott keretek.

Matolcsy György szerint nem foglalkoznak a forint árfolyamának változásával, nem látják a szükségét annak, hogy beavatkozzanak. "Õszintén szólva olyan irányelvünk van, hogy ne avatkozzunk be" - tette hozzá a jegybankelnök.

Mint mondta, Magyarország egy "kicsi és nyílt gazdaság", az MNB egy kicsi és nyílt központi bank, és ez azt jelenti, hogy "gyengék vagyunk, ha megjelenik pár nagy játékos".

MNB-elnökké kinevezése óta az első külföldi riporternek adott interjújában Matolcsy György visszautasította, hogy a kormány beavatkozna a központi bank monetáris politikájába. Szerinte elképzelhetetlen lenne, hogy a jegybank kormányzati nyomásra gazdaságélénkítő programokba kezdjen, de azt nem zárta ki, hogy lesznek újabb kamatcsökkentések.

"Eddig nem történt meg (a kormányzati beavatkozás), és nem is fog megtörténni. Stratégiai partnerek vagyunk a kormánnyal és az Európai Központi Bankkal is. És természetesen definíció szerint stratégiai partnerek vagyunk a magyar bankokkal. A magyar központi bank teljesen, 100 százalékosan független a kormánytól" - mondta Matolcsy György a CNBC-nek.

Megjegyezte: nem egyedi eset, hogy olyan elnöke legyen a központi banknak, aki korábban kormányzati pozíciót töltött be. Matolcsy György példaként Jens Weidmannt, a német szövetségi bank elnökét említette, aki Angela Merkel gazdasági tanácsadója volt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×