eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Száz forint alá is mehet a magyar dinnye kilója

Cáfolta a Népszabadság cikkének állítását a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy egyáltalán szándék lett volna a dinnye árának egyeztetésére. Budai Gyula hangsúlyozta: csak azt kérték a kereskedőktől, hogy amíg dinnyeszezon van, magyar dinnyét áruljanak. A termelők 100 forint feletti árra számítanak.

A Népszabadság írta azt, hogy információi szerint az áruházak elutasították azt a kezdeményezést, hogy egység áron kínálják a magyar dinnyét. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára határozottan elutasította a feltevést. Budai Gyula azt mondta: az egyeztetésen jelenlévő egyik fél sem hozta szóba az árakat.

Csak azt kértük, hogy magyar dinnyét áruljanak a szezonban - tette hozzá az InfoRádiónak.

Budai Gyula viszont azt megígérte, hogy a szezon kezdetével, azaz nagyjából egy hét múlva ellenőrzések is indulnak, mind az üzleteket, mind az út melletti árusokat és a nagybani piacon árulókat is ellenőrizni fogják.

Magyarországon jelenleg 5600-5800 hektáron termelnek dinnyét, és mintegy 250 ezer tonna termés várható - mondta a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke. Oravecz Tamás hozzátette: hektáronként másfél millió forint a költsége egy termelőnek, és legalább 10 százalékos haszonban reménykednek.

Az import dinnye kilója most 200 forint körül van. Az államtitkár úgy becsülte, a magyar dinnyét 120 forint körüli áron kínálják majd, de augusztus második felére 100 forint alá mehet az ár.

A magyarországi dinnyeszezon nagyjából 1 hét múlva indulhat be, akkor nagy valószínűséggel magyar dinnyét fog vásárolni a fogyasztó, és a konkrét árak is akkorra alakulnak ki. Üzletenkénti nagy eltéréssel azonban ne számoljunk.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×