eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A válság miatt a biztos állásokat keresik a kínaiak

A kínai munkaerőpiacon is érezteti hatását a világgazdasági válság: a legfrissebb felmérés szerint az álláskeresők mindinkább a biztos, kiszámítható munkahelyeket részesítik előnyben, és az idén először az állami állások a legvonzóbbak.

Elsősorban a világgazdasági válság következtében, Kínában is az állami állásokat és a közintézményeknél betölthető pozíciókat nevezte meg legvonzóbbnak a legrégebbi kínai internetes álláskereső portál, a ChinaHR.com rendes éves közvélemény-kutatásán a válaszadók 10,9 százaléka.

A több mint 40 ezer, túlnyomórészt friss diplomásokat, kisebb részben pedig 1-5 év munkatapasztalattal rendelkezőket megszólító felmérésen a második helyen, 9,7 százalékos aránnyal az oktatás és kutatás szerepel, míg 9 százalékkal a harmadik helyre szorult a 2008 óta minden évben vezető helyen szereplő pénzügyi iparág.

Meglepetésre az eddig igen népszerűnek számító internetes szektort is csupán a válaszadók 4,75 százaléka nevezete vonzónak, a legvonzóbbak tízes listáját az elektronika zárja.

A állami állások népszerűségének növekedése elsősorban a világgazdasági válság következtében egyre bizonytalanabb kínai munkaerőpiaci körülményeknek tudható be, ezek az állások ugyanis a lassuló gazdasági növekedés idején is hosszú távú, kiszámítható és biztos karrierlehetőséget jelentenek.

Emellett egy generációbeli váltás is a trendek változásához járul hozzá, az 1990 után születetteknek ugyanis - szüleiktől eltérően - kevésbé fontos a magas kereset, sokkal inkább a kevesebb stresszel járó munkavégzés a prioritás.

A felmérésből az is kiderül, a fiatalok a hazai cégeket részesítik előnyben a külföldiekkel szemben, a legjobbnak minősített cégek ötvenes listáján ugyanis csupán 18 külföldi, a legjobb 10-ből pedig hét - így például a China Mobile, a Lenovo, a Bank of China és az internetes kereső, a Baidu - kínai.

Ráadásul a helyi és a külföldi vállalatok közti fizetésbeli különbségek is mind csökkennek, s a munkakörülmények is egyre inkább kiegyenlítődnek - áll a ChinaHR.com jelentésében.

A kínai munkaerőpiacról nyilatkozva Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök július végén úgy fogalmazott: a közeljövőben nehézségekre kell felkészülni.

Ven a világgazdaság gyengélkedésének Kínára gyakorolt hatását nevezete meg ennek fő okaként, s a munkahelyteremtés fontosságát, valamint a leginkább érintett, vagyis a pályakezdők és migráns munkások érdekeinek védelmét hangoztatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×