INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Eddig tarthat a forint bombaformája

Infostart / InfoRádió
A forint az elmúlt hónap során is folytatta az erősödést az euróval szemben, július végére 281 körüli árfolyamszintek alakultak ki. A hazai alapkezelők azonban a folytatást illetően némiképp elbizonytalanodtak, rövid és hosszabb távon egyaránt a pesszimizmus növekedése figyelhető meg. A kötvények kapcsán is borúlátóbbá váltak a nagy alapkezelők - írja a Portfolio.

A forint az elmúlt hónapban is folytatta az erősödést az euróval szemben, július végére 281 körüli árfolyamszintek alakultak ki. A hazai alapkezelők azonban a folytatást illetően elbizonytalanodtak, rövid és hosszabb távon egyaránt a pesszimizmus növekedése figyelhető meg.

A kötvények kapcsán is borúlátóbbá váltak a nagy alapkezelők - írja a Portfolio. A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen, Allianz, Buda-Cash, Concorde, Dialóg, Diófa Alapkezelő, Equilor, Erste, ING, K&H, MKB, OTP, Plotinus, Quaestor, Raiffeisen.

Bár az elmúlt hónap során az európai adósságválsággal kapcsolatos befektetői aggodalmak némiképp háttérbe szorultak, helyette azonban az USA gazdasági teljesítményének romlása került a figyelem középpontjába, amit a legutóbb érkezett makroadatok csak megerősítettek. A vezető fejlett piaci tőzsdeindexek mindezek ellenére mérsékelt emelkedéssel tudták zárni a hónapot, és a forintot sem igazán viselte meg a bizonytalanság, a hazai fizetőeszköz július végére 281-ig erősödött az euróval szemben.

A hazai alapkezelők azonban a folytatást illetően némiképp elbizonytalanodtak, a korábbi felméréshez képest rövid távon nőtt a pesszimizmus. A megkérdezettek egyaránt 40%-a számít a hazai fizetőeszköz esetében a 281,4-es referenciaértékhez képest elmozdulásra és 2-5 százalék közti gyengülésre az előttünk álló 3 hónap során, ez utóbbi jelentős növekedés a korábbi hónaphoz képest. Emellett az 5 százalék feletti forintgyengülésre fogadók aránya is emelkedett.

Hosszabb távon a profik továbbra is megosztottak, a szélsőségesebb elmozdulást várók aránya csökkent múlt hónaphoz képest. A válaszadók többsége (40 százalék) arra számít, hogy a hazai fizetőeszköz 1 éves időtávon 2-5 százalék közti leértékelődést szenved majd el az euróval szemben.

A címlapról ajánljuk