eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

Miért kell minél előbb megállapodni az IMF-fel?

Bár Magyarország 2013 első félévéig finanszírozható a mostani állapotok szerint, túl nagy a külső kockázat, ezért lenne szükséges minél előbb megkötni az IMF-EU megállapodást - mondta a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint ha nem sikerül a megállapodást, akkor magas kamatokkal kell finanszírozni az államadósságot.

Ha nem fordul fel a világ, vagyis nem fulladnak tragédiába a görög választások, vagy nem eszkalálódik tovább az adósságválság, akkor számíthatunk arra, hogy IMF-védőháló nélkül is kihúzza Magyarország akár 2013 második negyedévéig - mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint így nem kell azzal számolni, hogy leáll a forintállampapír kibocsátási folyamat.

Ha nem sikerül a megállapodás az IMF-fel, akkor magas kamatokkal kell finanszírozni az államadósságot, ez pedig havi szinten 8-10 milliárdnyi többletterhet is jelenthet - emelte ki.

Suppan Gergely szerint védőháló nélkül azt nehezen vészelné át az ország, ha beütne a nemzetközi krach. Ez esetben a forint árfolyama jelentősen gyengülhet, drágulhat a források szerzése. Védőháló nélkül a külső hatásokra sokkal érzékenyebben reagálhatunk - hangsúlyozta az elemző.

A GDP-növekedés a vártnál gyengébben alakul, ezért kényszerből volt szükség az új adók bevezetésére - vélekedett Suppan Gergely, aki elismerte, hogy a növekedést hátráltatja mindegyik adónem.

A költségvetés fenntarthatóságát célozza meg a kormány ezekkel a lépésekkel, és ha elindulna egy kilábalási folyamat a gazdaságban, akkor már nem lesz szükség újabb megszorításokra - fejtette ki.

Suppan Gergely közölte: arra számítanak, hogy jövőre pozitívba fordul a növekedés, mert jobb lesz a külső kereslet és januártól az új autógyár kapacitása hozzájárulhat a növekedés dinamizálásához.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×