INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

NGM: az államháztartás márciusban 230,9 milliárd forint hiánnyal zárt

InfoRádió / MTI
Az államháztartás központi alrendszerének hiánya márciusban 230,9 milliárd forint volt, az első negyedévben a deficit 517,5 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Márciusban a központi költségvetés mintegy 235,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,6 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

A múlt év márciusában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 182,4 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerének 2012. március végi hiánya 517,5 milliárd forintra teljesült, ez az éves előirányzat 90 százaléka.

Az Országgyűlés által elfogadott 2012. évi költségvetés pénzforgalmi hiánya 576,2 milliárd forint.

2011. március végén a deficit 742,1 milliárd forint volt.

Az NGM csütörtöki közleménye megjegyzi: a két év összehasonlításánál fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bér- és dologi kiadásai az idei évben a központi költségvetési szervek kiadásait növelik, ugyanakkor ezek a kiadások 2011-ben még az államháztartás helyi önkormányzati alrendszerénél jelentkeztek.

A központi költségvetés idei március havi bevételi oldala 47 milliárd forinttal kisebb az előző év azonos hónapjának összegénél. A bevételek közül elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei maradtak el a tavalyi összegtől, amelynek oka főként az uniós előirányzatokon belül egyes operatív programok alacsonyabb teljesülése.

A központi költségvetés március havi kiadásai 31,3 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében elsősorban a kamatkiadások alakultak nagyobb összegben a tavalyi év azonos hónapjánál.

A kamatkiadások 2012 márciusában 90,2 milliárd forintot tettek ki, 36,7 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 11,2 milliárd forintos szintet értek el, 6,3 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (79 milliárd forint) összességében 30,4 milliárd forinttal haladják meg előző év márciusit - áll az NGM közleményében.

A címlapról ajánljuk