eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A magyar kohéziós támogatások befagyasztását javasolja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán Brüsszelben. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

A témáról kiadott közlemény szerint a pontosan 495 184 000 eurót a jövő januártól hatályos kötelezettségvállalásokból függesztik fel. A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékáról, az összes kötelezettségvállalás 29 százalékáról van szó.

Olli Rehn pénzügyi biztos a tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarország a túlzott deficit eljárás értelmében 2011-re kellett volna teljesítenie a korábbi tanácsi előírásokat. Azt is kiemelte, hogy jövőre 3,25 százalék lehet a Bizottság számításai szerint a költségvetés hiánya, így nem következik be a várakozások szerint a korábban előírt strukturális egyenlegjavulás.

A magyar kormánynak tehát jövőre is három százalék alá kell csökkentenie a költségvetés hiányát - emelte ki Rehn. A pénzügyi uniós biztos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a mostani döntés nem büntetést jelent, hanem egy megelőző intézkedés lenne. Annak érdekében, hogy helyreállítsa költségvetését az ország - tette hozzá.

Johannes Hahn a tájékoztatón kifejtette, hogy az EB most a kormánytól intézkedéseket vár, tehát Magyarországnál pattog a labda. A régiós politikáért felelős uniós biztos úgy vélekedett, hogy arányosnak tekinthető döntés született. Emlékeztette arra, hogy az Európai Bizottság előtt két választás volt: a jövő évre vonatkozó kohéziós források teljes vagy részleges befagyasztása. Most a források részleges befagyasztásáról döntöttünk - mondta.

Két módszer alapján fagyaszthatja be Brüsszel a forrásokat Hahn elmondása szerint: az éves kötelezettségvállalás felét vagy a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget függeszt fel. Magyarország esetében ez utóbbi alapján döntött a Bizottság, így jött ki a 495 millió eurós összeg - magyarázta.

Olli Rehn később kérdésre válaszolva kifejtette, hogy eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást újabb magyar költségvetési kiigazítási intézkedésekről. Ez azonnal megváltoztatja a magyar fiskális kilátásokról alkotott képünket - magyarázta

Rehn arra az újságírói kérdésre, hogy Brüsszel látta-e már a kormány által kedden ismertetett újabb költségvetési intézkedéscsomagot, azt válaszolta: az Európai Bizottság már korábban hangsúlyozta, hogy további költségvetési intézkedésekre lesz szükség Magyarországon.

Orbán és Matolcsy levele nem változtatott a döntésen

Annak ellenére is fenntartotta Magyarországról hozott döntését a testület, hogy a további magyar intézkedésekről "egy-két napja" levelet kaptak Orbán Viktor miniszterelnöktől és valamivel korábban Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől.

Erről Olli Rehn gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök beszélt az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg folyósításának befagyasztásáról szólva.

Rehn szerint ezek a levelek nem tartalmaztak olyan "konkrét" közlést, ami érdemben megváltoztatta volna az uniós testület következtetéseit.

Mit mond a kormánypárt?

A Fidesz furcsának és szokatlannak tartja, hogy Andor László magyar biztos nem vesz részt az Európai Bizottság ülésén akkor, amikor Magyarország szempontjából a legfontosabb döntést készül meghozni a testület - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán az MTI-vel.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében az újabb magyar kohéziós támogatások ideiglenes és részleges felfüggesztését kezdeményezhetik.

A kormánypárt szóvivőjének közleménye szerint minden magyar ember joggal várja el a magyar EU-biztostól, hogy ott legyen és felszólaljon a magyar nemzeti érdek szempontjából kulcsfontosságú ügy tárgyalásán.

"Andor Lászlónak kutya kötelessége kiállni Magyarország és a magyar emberek mellett" - hangsúlyozza Selmeczi Gabriella, aki úgy értékeli: ha Andor Lászlónak fontosabb előadást tartani egy szakszervezet rendezvényén, mint részt venni az Európai Bizottság ülésén, ahol Magyarországról döntenek, akkor azt kell mondani, hogy méltatlan a magyar és az európai polgárok bizalmára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×