eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Leminősítette Magyarországot a Fitch

Egy fokozattal "BB+"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú deviza adósságának besorolását a Fitch Ratings és az új besoroláshoz negatív kilátást rendelt. A bejelentés a ma délelőtti Orbán-sajtótájékoztató után született, azaz azt követően, hogy a kormányfő megerősítette: érdeke az országnak a minél hamarabbi IMF-megállapodás. Giró-Szász András kormányszóvivő meglepőnek nevezte a döntést.

A Fitch egy fokozattal "BBB-"-ról, BB+"-ra minősítette Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságait, a kilátások pedig negatívak.

A Fitch indoklása szerint a leminősítés tükrözi az ország fiskális pozíciójának, a külső pénzügyi környezet, valamint a növekedési kilátások romlását, ami részben a befektetői bizalmat csökkentő és az EU/IMF megegyezést komplikáló "unortodox" gazdaságpolitikai lépések következménye.

A Fitch megjegyzi, hogy amikor negatív kilátás alá vette Magyarországot 2011.november 11-én, akkor már jelezte, hogy negatív lépést indukálhat, ha rosszabbul alakulnak a gazdasági kilátások és növekednek a kockázati felárak, valamint a pénzügyi nyomás. A hitelminősítő úgy látja, ezek a kockázatok megvalósultak.

A Fitch szerint romlottak a gazdaság növekedési kilátásai, ezért 0,5 százalékról -0,5 százalékra rontotta 2012-re vonatkozó GDP prognózisát.

A hitelminősítő úgy látja, a fiskális és külső finanszírozási kockázatok számottevően emelkedtek november óta, együtt a befektetői bizalom romlásával. Megjegyzi, hogy idén 4,6 milliárd eurónyi külső refinanszírozási igénnyel néz szembe az ország, majd 2013-2014-ben is viszonylag magas számok jönnek.

Felemlíti a részben vagy egészben sikertelen állampapír aukciókat, illetve, hogy a napokban 11% közelébe emelkedett (a novemberben jellemző 8%-ról) a tízéves államkötvények hozama, a forint pedig történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben. A Fitch megjegyzi, a hazai gondokat az is kiemeli, hogy az eurózóna válsága miatt a piaci mozgások hevesebbek lehetnek Magyarországon, mint régiós versenytársainál, például Lengyelországban és Romániában.

Még jobban kellene a védőháló...

Továbbá az úgynevezett  "unortodox" gazdaságpolitikai lépések még jobban aláásták a bizalmat a döntéshozók lépéseivel szemben. Bár a kormány bejelentette, hogy felveszi a tárgyalásokat az EU-val és az IMF-fel egy új pénzügyi védőhálóról, mégsem sikerült biztosítania a szervezeteket az ehhez szükséges lépések megtételéről. Bár több ponton módosították a parlamenti jóváhagyás előtt a jegybanki törvényt, a jogszabályban mégis maradtak olyan rendelkezések, amelyek csökkentik a jegybank függetlenségét - írja a Fitch. A 2012. január 1-től életbe lépő új alkotmány pedig kétharmados többséggel betonozza be az olyan fontos kérdéseket, mint az adózás, csökkentve a következő kormányok mozgásterét.

... de képes lesz a kormány a feltételeket teljesíteni?

Mindennek eredményeként még fontosabbá vált a sikeres IMF-megállapodás, miközben az, hogy ezt valóban sikerül elérni, bizonytalanabb lett - írja a Fitch. A hitelminősítő szerint egyedül a készenléti hitelkeret (Stand-by Arrangement) reális, ezt kaphatja Magyarország. De még ha sikerül is a megállapodás, a gazdaságpolitika track recordja (múltja) és az előző hitelprogram elhamarkodott zárása miatt fennmaradnak a kétségek, hogy a kormány képes lesz-e teljesíteni annak szigorú feltételeit.

Ha nem lesz megállapodás, újabb leminősítés jön

A negatív kilátás azt jelenti, hogy a következő két évben 50%-nál nagyobb a valószínűsége, hogy újabb leminősítésre kerül sor. Leminősítéshez vezethet, hogy a fiskális és külső finanszírozási kockázatok tovább emelkednek, illetve ha nem sikerül időben és megfelelően tető alá hozni az IMF-megállapodást. Leminősítéshez vezethet még, ha a vártnál is nagyobb lesz a gazdaság visszaesése, a magántőke kiáramlása erősödik vagy a kormány elszántsága a fiskális konszolidáció irányába lankad és újabb unorthodox lépések jönnek.

Ellenkezőleg, felminősítés akkor jöhet szóba, ha a külső finanszírozási feltételek enyhülnek, a kormány teljesíti a hiánycélokat és visszatér az egészséges gazdasági növekedés a strukturális reformoknak és a külső adósság csökkentésének köszönhetően.

Meglepetés - vagy mégsem?

A mai leminősítés nem számít igazi meglepetésnek, erre már többek között Lázár János is utalt a minap, korábbi sajtóinformáció szerint pedig két fokozatú lépés is várható volt.

Ehhez képest Giró-Szász András kormányszóvivő meglepőnek nevezte a leminősítést péntek délutáni sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő ezt a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón mondta, mert, mint emlékeztetett, éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött, és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.

Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A leminősítés hírére átmenetileg újra esni kezdett a forint, majd visszatért korábbi árfolyamára. Korábban a kormányfő kissé lecsillapította a háborgó piacot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×