eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nincs megállás a lejtőn a forint számára

A csütörtök reggeli kereskedésben folytatódott a forint hanyatlása. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben új történelmi mélypontot ütött, dollárral szemben 3 éves, a svájci frankkal szemben öthavi mélypont körül jár, és folyamatosan gyengül. Az állampapírpiacon folytatódik a heves hozamemelkedés, a részvénypiacunk is esik.

Az utóbbi percekben már a 324-es szint közelében ingadoznak az euró jegyzései a bankközi piacon. Közben az euró/dollár jegyzések romló külpiaci hangulatot tükröznek, mivel ismét az 1,29-es szint közelében mozognak. Az eurózóna adósságválsága miatti euróesés (dollárerősödés) az utóbbi hetekben jellemzően a forint euróval szembeni gyengüléséhez is hozzájárult.

Közel egy százalékos csökkenéssel kezdte a BUX a csütörtöki kereskedést azonban az esés mértéke hamar duplázódott. A forgalom érezhetően nagy több mint 3 milliárd forint fölötti értékben cseréltek gazdát a részvények. A nagypapírok közül ismét az OTP-t ütik a legjobban, de a MOL sem marad ki az esésből.

Össztűz alatt a magyar piac

"Megindult a kontrollálhatatlan hozamemelkedés" az állampapírpiacon, mivel már most csaknem 50 bázispontos az emelkedés tegnaphoz képest - mondta el egy londoni pénzpiaci szereplő a Portfolio.hu-nak.

A 10 éves magyar államkötvény hozama 11,3 százalékra ugrott a tegnapi 10,8 százalék% körülről, az 5 éves magyar CDS felár a bróker jegyzések szerint 715-755 bázisponton áll, azaz tegnaphoz képest itt is (a csődkockázati valószínűség) emelkedésről beszélhetünk.

Hozzátette: a nyomás a swappiacon is egyértelműen látszik és a forint esésével párhuzamosan most már csaknem 200 bázispontos jegybanki kamatemelést áraz a piac a következő hónapokra, ami a tegnap kora délutáni FRA-görbéhez képest mintegy 40-60 bázispontos emelkedést jelent. Megjegyzése szerint ilyen sebességgel emelkedő állampapír hozamokat nem bír sokáig az ország.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×