eur:
388.58
usd:
360.89
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Mire jó, ha megszabják az alkoholár alsó határát?

Az alkoholos italok minimális árának emelését követően rendre csökken az alkoholfogyasztás, ami azt mutatja, hogy hatékony az intézkedés - állapították meg kanadai kutatók.

Az Addiction című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz Brit Kolumbiában gyűjtöttek az 1989 és 2010 közötti időszakra vonatkozó adatokat.

Ebben a kanadai tartományban a kormány minimális árat szab meg az alkoholtartalmú italokra, és rögzíti az eladási adatokat is, a kutatók ezért döntöttek úgy, hogy alkalmas az ár és a fogyasztók italozási szokása közti összefüggés vizsgálatára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szeszesitalok minimális árának minden 10 százalékos emelését követően átlagosan 3-4 százalékkal esett vissza az alkoholfogyasztás. A legkisebb visszaesés a sörfogyasztásban mutatkozott, mindössze 1,5 százalék, a legnagyobb az alkoholtartalmú üdítőknél, 13,9 százalék. A csökkenést tekintve a középmezőnybe kerültek a röviditalok (6,8 százalék) és a bor (8,9 százalék).

Egészségügyi szakértők úgy vélik, a minimális ár meghatározása fontos eszköz lehet az alkoholfogyasztás csökkentésére; a brit kormány nemrégiben jelentette be erre vonatkozó szándékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×