eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Már senkinek sem jó, hogy ennyire gyenge a forint"

Bár közgazdaságilag a gyenge forint az exportáló vállalatoknak kedvező, most annyira gyenge a forint, hogy az már senkinek sem jó - mondta az Inforádiónak Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint Magyarországon nem nagyon van lehetőség arra, hogy a kínaiakhoz hasonlóan az árfolyam gyengülésére játszva élénkítsük a gazdaságot.

Az egész gazdaságot illetően már jelentős károkat okoz a forint jelenlegi árfolyama, és nem nagyon beszélhetünk előnyökről - mondta az InfoRádiónak Árokszállási Zoltán, aki emlékeztetett: általában azt mondják, hogy a gyenge forint jó az exportőröknek, de Magyarországon szerinte nem nagyon van lehetőség arra, hogy a kínaiakhoz hasonlóan az árfolyam gyengülésére játszva élénkítsük a gazdaságot.

Igen nagy ugyanis az importhányad, figyelmeztetett, ezért a nyersanyagok ára az exportra termelő vállalatok számára igen jelentősen emelkedik, ha gyenge a forint. Az árfolyamesés ráadásul gyorsan vezet az infláció gyorsulásához, ami tovább emelheti például a bérköltségeket.

Ami azonban most talán még fontosabb és akutabb, az a devizahitelek helyzete - tette hozzá. Bár a kormány megállapodott a Bankszövetséggel egy elég összetett csomagban, azért az árfolyamkockázat továbbra sem szűnt meg, csak az állam és a bankok annak egy részét átvállalják. Ha pedig tovább gyengül a forint, akkor értelemszerűen a bankokra és a kormányra nagyobb veszteség hárul - magyarázta.

Ráadásul egy bizonyos szint felett ezt a veszteséget már csak a kormány állja a jegyzőkönyv alapján, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található.

A forint ma gyengült. A Portfolio.hu szerint a befektetők azok után kezdtek eurót venni a forinttal szemben, mikor megérkezett a hír, miszerint a kormány valóban kiszemelte magának a jegybank devizatartalékát.  Az euró árfolyama 315 forint fölött ragadt, a dollár 240, a svájci frankot 259 forint körül adták a devizapiacon.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×