eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Simor: További kamatemelésre is szükség lehet

A Magyar Nemzeti Bank új inflációs előrejelzésének alappályája azzal számol, hogy a jegybank a következő negyedévben emeli a kamatot - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Elemi fontosságú, hogy Magyarország megkösse az EU-IMF párossal a megállapodást - hangsúlyozta a jegybank elnöke. Kérdésre válaszolva megismételte a gazdasági bizottságban hétfőn elmondottak lényegét: az MNB törvény elfogadását nem lenne szabad siettetni, a "törvény gyors átnyomása hazárdjáték Magyarország pénzügyi stabilitásával".

"Számomra, mint ahogy az EKB számára sem értelmezhető, hogy miért szükséges a monetáris tanács tagjainak számát, illetve az alelnökök számát növelni" - fogalmazott a jegybank elnöke hozzátéve, hogy a jelenlegi két alelnökkel az MNB működése optimális.

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására - mondta.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához elengedhetetlenül szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta a jegybankelnök. Hozzátette: több szempontból szerencsétlennek tartja az NGM-nek a kamatemelésről megfogalmazott közleményét.

Aki ezt megfogalmazta az nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: "elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik."

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×