eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Mennyire szorít jövőre a nadrágszíj?

A 2012-re vonatkozó költségvetés ismeretében elmondható, hogy az gátolja a hosszú távú növekedést, pedig Magyarországnak éppen erre lenne szüksége - jelentette ki az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Komoly kiigazító csomag körvonalazódik jövőre - mondta az InfoRádiónak az Erste Bank makrogazdasági elemzője, aki szerint bár sokan 1400 milliárdos összegről beszélnek, nem lesz ilyen magas ez a szám.

Árokszállási Zoltán hozzátette: a legutóbbi, 300 milliárd forintos kiigazítás durván kétharmadát a tartalékcsökkentés teszi ki.

Sok adóemelés lesz, ami sokakat érint majd. Emelkedik az áfa, és sok költség terhelődik jövőre a gépjárműhasználókra is, de összességében mindenkinek meg kell húznia a nadrágszíjat - jósolja az elemző.

Árokszállási Zoltán szerint a kiadáscsökkentés rövid távon óhatatlanul csökkenti a makrokeresetet, de hosszú távon forrásokat szabadíthat fel. Az adóemelések "szétkenve" a társadalmon rövid távon talán jobban elfogadottak, hosszabb távon viszont éppen azt a növekedést gátolják, amelyre Magyarországnak most nagyon nagy szüksége lenne.

Az elemző lát arra lehetőséget, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt legyen, de a gazdasági növekedés kérdésében stagnálást vár, amiből pedig további kiigazítási igény keletkezhet jövőre.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×