eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ismét kamatot csökkentett az EKB

Az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött, 1,00 százalékra mérsékelte irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki kamatdöntő ülésén.

Az euróövezeti alapkamatot novemberben 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentette a testület. Korábban az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekordalacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.

Az Európai Központi Bank (EKB) rontott az euróövezeti gazdasági kilátásokra vonatkozó prognózisán - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón.

Az EKB elnöke bejelentette: a szervezet immár 1,5-1,7 százalékos idei GDP-növekedésre, -0,4-1,0 százalékos jövő évi, míg 0,3-2,3 százalékos 2013. évi euróövezeti bővülési ütemre számít.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan Draghi elmondta: az euróövezeti infláció 2012-ben a központi bank céljának számító 2 százalékos szint alá csökkenhet, az erre irányuló kockázatok kiegyensúlyozottak.

A frankfurti székhelyű szervezet 2,6-2,8 százalékos 2011. évi, 1,5-2,5 százalékos 2012. évi és 0,8-2,2 százalékos 2013. évi harmonizált euróövezeti inflációra számít (HICP).

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa újabb likviditásnövelő intézkedésekről döntött. Az EKB elnöke bejelentette: hároméves likviditási eszközt vezet be az EKB, teljes kihelyezéssel, rögzített kamatszintek mellett. Ezen felül a korábbi két százalékról egy százalékra csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját. Továbbá enyhít az euróövezeti bankok hitelezés ellenében tartott tartalékaira vonatkozó minőségi kritériumon.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×