eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Összehangoltan léptek a jegybankok - hasít a forint

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be szerdán a világ legnagyobb központi bankjai. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben. Jelentősen erősödött a forint is, és felszökött az olaj ára.

A likviditási problémák enyhítése érdekében a Fed, az Európai Központi Bank, a kanadai, a svájci, az angol és a japán jegybank ismét közös lépésre szánta el magát.

A kanadai, az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az európai Központi Bank és a Fed újabb közös lépésre szánta el magát. A likviditási problémák enyhítése érdekében az akcióban részt vevő jegybankok még több pénz pumpálnak a globális pénzügyi rendszerbe. A lépéstől a hitelezési aktivitás élénkülését, és a növekedési kilátások javulását várják a jegybankok - olvasható a közös közleményben.

A jegybankok megállapodtak:

(1) 50 bázisponttal csökkentik a fennálló dollár swapügyletek költségeit, ami azt jelenti, hogy a jövőben (december 5.-től) a következő képlet szerint számolnak: dollár overnight index swap (OIS) + 50 bázispont,

(2) ilyen swapügyleteket egészen 2013 február elsejéig alkalmazhatnak,

(3) az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank továbbra is (egészen visszavonásig) tart három hónapos tendereket.

A bejelentés hírére azonnal gyengült a dollár az euróval szemben. Az euró/dollár jegyzések 1,33-ról egészen 1,3420-ig emelkedtek.

Jelentősen erősödött a forint is: egy euróért 306,75, egy dollárért 227,55, egy svájci frankért 250,38 forintot kérnek.

Tépik a piacokat


Hatalmas száguldásba kezdtek a piacok a megjelent hírre. A DAX már 4,6 százalékos emelkedést mutat, a francia CAC 3,9 százalékkal került feljebb, míg a BUX 1,9 százalékos pluszt mutat. A vezető részvények közül az OTP kezdett meredek száguldásba, a bankpapírok percek alatt 3,3 százalékos pluszban ugrottak, a MOL 1,4 százalékkal, a Magyar Telekom 2,4 százalékkal erősödik, csak a Richter stagnál.

Felszökött az olaj ára

Közel másfél dollárral drágult a kőolaj szerdán kora délután azt követően, hogy összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai.

A nyugati féltekén irányadó WTI fajta ára 1,37 dollárral 101 dollár fölé emelkedett keddi záróárához képest. Az északi-tengeri Brent 69 centtel 111 dollárra drágult.

Mindkét kontraktus november 17-e óta a legmagasabb szintre emelkedett abban a reményben, hogy a likviditásbővítő lépések révén gyorsulhat a globális gazdasági növekedés.

Hozzájárult az árak emelkedéséhez az is, hogy a kínai jegybank szerdán 50 bázisponttal 20 százalékra csökkentette a legnagyobb kínai bankokra vonatkozó kötelező tartalékrátát, és javította befektetői hangulatot, hogy az Egyesült Államokban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt novemberben a foglalkoztatottak száma a magánszektorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×