eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lázár: A fideszesek 35-37 százalékra emelnék az eva adómértékét

A fideszes parlamenti képviselők jelentős része 35-37 százalékra emelné az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértékét - közölte Lázár János a TV2 Mokka című műsorában kedden. A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy szerinte Magyarország nem fog "bedőlni", továbbá hangsúlyozta: a devizahitelesek megmentésében nem lehet meghátrálni.

Lázár János az evával kapcsolatban elmondta: jövő hétfőn dől el, hogy az adó mértéke hány százalékra nő január 1-jétől. A 35-40 százalék közötti sávban gondolkodnak: a fideszes képviselők jelentős része 35-37 százalékra emelné, a kormányzat egy része viszont 40 százalékra - ismertette, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy "a számok beszélnek", a bevételi szempontok a legfontosabbak.

A frakcióvezető az interjúban cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint alkut kötöttek volna Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy az eva megtartásáért cserébe a frakció nem fogja "megfúrni" a köznevelési törvényjavaslatot. Mint fogalmazott, "nem volt árukapcsolás".

Ugyancsak az oktatást érintő azon felvetésre, hogy a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke közötti vita kezd vagdalkozó lenni, Lázár János azt válaszolta: "nem hiszem". Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte sok konfliktus és egyeztetés lesz még a köznevelési törvényjavaslattal kapcsolatban. Pokorni Zoltánnak - aki egyben a Fidesz egyik alelnöke - azon mondatáról, hogy amióta a Fidesz kormányon van, lényegében semmi nem történt az oktatásban, a frakcióvezető úgy vélekedett: ez talán kicsit túlzás volt, "de az igazi dolgok még ezután következnek, ez valóban így van".

Arra a kérdésre, hogy Görögország és Olaszország után bedőlhet-e Magyarország is, azt felelte: "nem hiszem, hogy erre sor kerül", a kormány az Országgyűléssel együtt minden olyan lépést megtett, amely ennek az elkerülését szolgálja.

Magyarországon azért elképzelhetetlen olyan típusú baj, mint Görögországban vagy Olaszországban, mert kétharmados parlamenti többsége van a Fidesz-KDNP-nek, vagyis politikailag stabilak a viszonyok - mondta. Arra, hogy szükség lehet-e hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), közölte: nem tudja megjósolni, nem tudja megmondani, hogy 2012-ben az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly úgy döntött, az IMF-től függetlenül utat fog járni. A Népszabadság keddi számában arról írt, hogy "befolyásos források" emlékezete szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra, hogy "ha az IMF visszajön, én el...". "Én nem emlékszem ilyen célzásra" - mondta Lázár János az ezt firtató kérdésre a TV2-ben.

A devizahitelesekről szólva a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, változatlan az álláspontja az ügyben: szerinte ma Magyarországon az 1,2 millió devizahiteles jelenti a legnagyobb kockázatot, az ő kimentésük nélkül az ország nem tud előrelépni. Ezért úgy látja, hogy a devizahitelesek kimentése a legfontosabb cél, és ebben nem lehet meghátrálni. "A kormányzatnak mérlegelnie kell a további segítségnyújtást, és mérlegelni is fogja" - jelentette ki.

A parlament ülésezési rendjének esetleges megváltoztatásáról Lázár János azt mondta, belátható időn belül nem várható, de elképzelhető, hogy január-februárban áttekintik, milyen új menetrendet tudnának kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×