eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Svájc gazdasági minisztere szerint nem alternatíva a rögzített frank árfolyam

Nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése - mondta Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere az ország közszolgálati rádiójának vasárnapi műsorában.

A miniszter kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatosan is, hogy negatív kamatszintek bevezetése eredménnyel járna az alpesi valuta erősödése elleni küzdelemben.

A frank az elmúlt időben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi valutákkal szemben a bankközi devizapiacon, miután a befektetők a világgazdasági bizonytalanságok közepette a menedékvalutának tekintett svájci fizetőeszközbe igyekeztek menekíteni vagyonukat. Július eleje óta az euró frank árfolyama 1,2338-ról 1,0933-ra esett, ami az alpesi valuta 12,85 százalékos felértékelődésének felel meg. Az amerikai dollár 0,8484 frankról 0,7656 frankra esett, 10,82 százalékkal. A frank forint árfolyama 16,71 százalékkal, a július eleji 213,59 forintról 249,28 forintra emelkedett.

A frank erősödésének megakadályozása érdekében a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán kamatcsökkentés mellett döntött. Irányadó, a három havi bankközi kamatlábra vonatkozó kamatcélját a korábbi 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra mérsékelte. A döntést a frank erősödésének a svájci gazdaság teljesítményére gyakorolt negatív hatásaival magyarázta a szervezet.

Azóta több szakember is a frank árfolyamának euróhoz - nem feltétlenül paritásos szinten - való rögzítése, illetve negatív kamatszintek bevezetése mellett szólalt fel. Utóbbira az 1970-es években már volt példa. A legtöbb közgazdász azonban mindkét beavatkozási formát alkalmatlannak ítéli.

Vasárnap svájci közgazdászok napilapoknak nyilatkozva amellett érveltek, hogy a sikeres devizapiaci intervenció érdekében az SNB-nek konkrét árfolyamcélt kellene megállapítania.

"Kivételes esetekben, a svájci üzleti szféra és a munkahelyek megvédése érdekében nem szabad kizárni az árfolyamcél lehetőségét" - mondta Gerold Bührer, az Economiesuisse lobbi csoport vezetője a Sonntags Zeitungnak.

Georg Rich, az SNB egykori vezető közgazdásza hasonlóan szólt az NZZ am Sonntagnak. "Egy átmeneti árfolyamcél az egyetlen lehetőség" - fogalmazott a szakember.

Az UBS vagyonkezelési üzletágának devizakereskedelmi vezetője, Thomas Flury pedig abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a frank hamarosan paritásos szintre kerülhet az euróval szemben.

Az árfolyamrögzítés lehetőségével kapcsolatosan elmondta: "az SNB nem kerülheti el a rögzített árfolyamot, ha nem akar deflációt látni". Azonban, ha az SNB rögzíti az árfolyamot, többszörösét kell befektetniük annak, amit az elmúlt években felhasználtak - figyelmeztetett a szakértő. "A napi euró-frank kereskedés forgalma túl nagy ahhoz, hogy a szervezet sokáig a trend ellen játsszon" - tette hozzá.

Az elmúlt években súlyos kritika érte az SNB-t, amiért többször sikertelenül hajtott végre devizapiaci intervenciót. Az akciók nyomán súlyos veszteség érte az alpesi ország központi bankját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×